La disminució del subministrament de gas i la funció dels municipis: un esprint d’estalvi d’energia de les ciutats per preparar-se per a l’hivern

0
3333

L’augment dels preus de l’energia està comprimint els pressupostos empresarials i familiars mentre financen les atrocitats de Putin a Ucraïna. Com a resposta, els alcaldes i ciutats d’arreu d’Europa s’estan embarcant en una campanya de baix a dalt per aprofitar la solució més immediata i econòmica possible: l’estalvi d’energia.

“No podem finançar els tancs i les armes de Putin amb les nostres necessitats energètiques. A més, la reducció del nostre consum d’energia és necessària durant molt de temps a causa del canvi climàtic i per mantenir el planeta habitable. Estalviar energia és clau” – Marieke van Doorninck, tinent d’alcalde d’Amsterdam

La Comissió Europea va publicar ahir l'”Estalvi de gas per a un hivern segur”, una estratègia per reduir la demanda de gas natural per tal d’equilibrar la bretxa de subministrament de Rússia en cas que les importacions continuen a disminuir o talls complets. El pla recomana als Estats membres que redueixin el seu consum habitual de gas en un 15% mitjançant l’estalvi energètic dels edificis, la generació d’electricitat i les activitats industrials. Com a part de l’esforç per reduir la dependència d’Europa dels fòssils de Rússia, la Comissió Europea reconeix el paper de les ciutats i els municipis en la consecució de la visió d’independència energètica i es refereix al Cities Energy Saving Sprint com una iniciativa significativa per reduir la demanda d’hivern i prevenir interrupcions. Un full informatiu sobre com les ciutats poden reduir la dependència del gas rus, juntament amb exemples de municipis que prenen mesures, complementa l’estratègia de la Comissió Europea.

“Com a part de REPowerEU, la Comissió ha presentat el ‘Pla d’estalvi d’energia’ de la UE que també estableix una àmplia gamma de mesures a curt termini que els Estats membres poden adoptar per incentivar accions que també permetin un estalvi immediat de gas (com ara rebaixar calefacció, manteniment i reducció de la temperatura de les calderes). La Comissió també continua treballant amb els actors locals en la difusió d’aquests missatges, per exemple amb la campanya ‘Sprint d’estalvi energètic’ juntament amb el Pacte d’Alcaldes. Aquestes mesures també les poden implementar les ciutats, fins i tot a través de la Missió 100 Ciutats Climàticament Neutrals”. – Comissió Europea, Estalvieu el gas per a un hivern segur

El Cities Energy Saving Sprint és una campanya per conscienciar els governs locals per animar els municipis d’arreu d’Europa a evitar el consum d’energia i reduir la demanda, llançada pel Pacte d’Alcaldes en cooperació amb la Comissió Europea i el Comitè de les Regions. El projecte d’incidència està avalat per una carta a les ciutats del comissari europeu d’Energia Kadri Simson i el suport de diverses ciutats europees que ja han fet accions, inclòs l’alcalde de Varsòvia Rafał Trzaskowski, que va fer un vídeo per iniciar la campanya. Com a part del projecte, un Toolkit ofereix suggeriments sobre mesures d’estalvi d’energia i exemples de testimonis de ciutats, per inspirar les autoritats locals a prendre els assumptes en les seves pròpies mans.

“Avui, està més clar que mai que l’energia més verda és l’energia que no consumim, i en aquest període de guerra a Ucraïna, també és l’energia més ètica”, Benoit Hellings, tinent d’alcalde de Brussel·les.

Estalviar energia és l’única opció neta que pot estalviar avui i que pot ser implementada per tothom, especialment a nivell local. És una important mostra de solidaritat amb els ucraïnesos que pateixen i un imperatiu social per alleujar els pressupostos de les llars, les empreses i els municipis. L’augment de les factures i una guerra furiosa al nostre continent han il·lustrat les nostres necessitats energètiques i sobretot d’on prové. Fa un any, el subministrament d’energia era una preocupació d’uns pocs, però estem a la cúspide d’impactes imperdibles en totes les parts de la societat, incloses les ciutats. Els pressupostos locals ja estan tensos a causa de l’augment dels serveis públics. Els municipis estan prenent mesures ara, però aquest és un esforç de guerra que requereix tots els nivells de govern.

“Cada kw/h estalviat avui s’utilitzarà més tard a la tardor, les autoritats i els ciutadans n’han de ser conscients”, Julije Domac, assessor especial en energia i clima del president de la República de Croàcia i membre de la junta política del Pacte dels alcaldes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.