- L’edició 2024 dels Reconeixements Administració Oberta atorgats pel Consorci Administració Oberta de Catalunya guardona 82 ens locals catalans repartits en set categories d’acord amb el nombre d’habitants dels municipis i la seva naturalesa
- Per commemorar la desena edició dels Reconeixements s’han afegit dues categories noves per reconèixer la tasca dels ens que han tingut una trajectòria destacada: Top acompanyament a municipis petits i Top 10 anys
La X edició dels Reconeixements Administració Oberta als ajuntaments i consells comarcals que atorga anualment el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) -consorci adscrit al Departament de la Presidència- va distingir ahir dimartsels ens capdavanters en transformació digital i govern obert. En un acte celebrat a l’Auditori del Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat, van ser guardonats amb un dels Reconeixements Administració Oberta 82 ens locals catalans repartits en set categories d’acord amb el nombre d’habitants dels municipis i la seva naturalesa.
Dels 82 ens guardonats, Llinars del Vallès és el municipi que ha obtingut la puntuació més alta seguit per Gavà i Parets del Vallès.
Pel que fa a la classificació per categories, Reus i Lleida colideren per segon any consecutiu la categoria de municipis de més de 50.000 habitants; Gavà lidera en solitari la categoria de 20.001 a 50.000 habitants iLlinars del Vallès lidera per segon any consecutiu la dels municipis de 5.001 a 20.000 habitants. El Morell lidera per quart any consecutiu la categoria de1.001 a 5.000 habitants, Castellfollit de la Roca s’estrena en la primera posició de la categoria de municipis de 501 a 1.000 habitants i Caseres repeteix per tercer any la primera posició de la categoria de municipis de menys de 500 habitants.
Pel que fa als consells comarcals, el Consell Comarcal del Pallars Jussà (menys de 20.000 habitants) es manté en la primera posició de la seva categoria per segon any consecutiu; el Consell Comarcal del Berguedà (de 20.001 a 50.000 habitants) revalida la primera posició per quart any consecutiu i el Consell Comarcal del Gironès lidera enguany la categoria de municipis de més de 50.000 habitants.
Llinars del Vallès, Manlleu i Girona destaquen per la seva trajectòria durant aquests 10 anys
A banda de les set categories que han estat guardonades a totes les edicions dels Reconeixements, enguany s’han afegit dues categories més per reconèixer la tasca dels ens que han tingut una trajectòria destacada.
Aquestes categories són:
- Top acompanyament a municipis petits: L’AOC ha volgut reconèixer la tasca dels consells comarcals per la seva trajectòria destacada en l’acompanyament als municipis petits en el seu procés de digitalització. Enguany ha estat guardonat un consell comarcal de cada província de Catalunya:
- Top 10 anys: L’AOC ha volgut reconèixer la tasca dels ens que, dins la seva categoria, han tingut un paper més destacable els darrers deu anys. És per això que enguany ha estat guardonat amb el Top 10 Anys un ens de cada categoria.
En aquest sentit, Llinars del Vallès, Manlleu i Girona són els ens que han obtingut una millor puntuació al llarg d’aquests 10 anys i per tant, se situen com els tres ens amb una trajectòria més destacada.
L’acte de lliurament dels guardons va comptar amb la presència del secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Abert Tort, del president de Localret i vicepresident de l’AOC, David Quirós, de l’alcaldessa del Prat de Llobregat, Alba Bou, i del director gerent de l’AOC, Miquel Estapé.
El grau de maduresa digital de les administracions
Aquests reconeixements es donen en base a l’Índex de Maduresa Digital (IMD) que elabora l’AOC i que es determina a partir de l’anàlisi d’uns indicadors objectius, les dades d’ús dels serveis AOC i de l’anàlisi dels webs de 947 ajuntaments i 42 consells comarcals.
D’aquesta manera, les administracions locals tenen a la seva disposició informació rigorosa per conèixer el seu estat de situació, els seus punts forts i els àmbits de millora. També es poden fer comparacions amb altres administracions similars o bé amb les que lideren la transformació digital.
L’IMD és una iniciativa única i innovadora, tant a nivell estatal com internacional, que permet avaluar amb rigor el grau de maduresa de la transformació digital d’un ens públic. Els índexs que mesuren el desenvolupament del govern digital a nivell autonòmic o estatal no són apropiats per avaluar les dades a nivell local i, a més, es basen en enquestes o dades estadístiques, mentre que l’IMD utilitza dades obertes públiques i objectivables.
Per a més informació: https://www.aoc.cat/reconeixements-2024/
Font: Govern