L’Eurocambra dóna suport als plans per impulsar l’ús d’energies renovables

0
4543

Les energies renovables han de constituir el 42,5% del consum d’energia de la UE d’aquí al 2030, amb l’objectiu d’assolir el 45%

Procediment dautorització més ràpid per a la implantació denergies renovables

L’ús de nous combustibles al transport ha d’ajudar a reduir les emissions del sector un 14,5%

12 de setembre

El Parlament va votar dimarts per impulsar la implantació d’energies renovables, d’acord amb el Pacte Verd Europeu i el pla REPowerEU.

L’actualització de la Directiva sobre fonts d’energia renovables, ja acordada entre els eurodiputats i el Consell, eleva la quota d’energies renovables en el consum final d’energia de la UE al 42,5% el 2030, encara que els Estats membres s’han d’esforçar assolir el 45%.

La legislació també accelerarà els procediments per concedir permisos per a noves centrals d’energia renovable, com ara panells solars o aerogeneradors, o per adaptar-ne les existents. Les autoritats nacionals no han de trigar més de dotze mesos a aprovar noves instal·lacions d’energia renovable si estan situades a unes «zones propícies per a les renovables». Fora d’aquestes zones, el procés no ha de superar els vint-i-quatre mesos.

Al sector del transport, la implantació de les energies renovables ha de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle del sector un 14,5% d’aquí al 2030, utilitzant més biocombustibles avançats i una quota més ambiciosa de combustibles renovables d’origen no biològic ( com l’hidrogen).

Els eurodiputats també es van assegurar que els Estats membres fixin un objectiu indicatiu per a les tecnologies innovadores d’energies renovables almenys del 5% de la nova capacitat instal·lada d’energies renovables, així com un marc vinculant per als projectes transfronterers en matèria d’energia. Van defensar uns criteris més estrictes sobre l’ús de biomassa per garantir que la Unió Europea no subvencioni pràctiques no sostenibles. L’aprofitament de biomassa s’ha de fer de manera que s’eviti un efecte negatiu sobre la qualitat del sòl i la biodiversitat.

Declaracions

El ponent Markus Pieper (PPE, Alemanya) va declarar: «Elevem els nostres objectius d’ús de renovables com a part de la nostra estratègia per aconseguir més independència energètica i reducció de CO2. Aquesta directiva és la prova que Brussel·les és capaç de no embolicar-se amb la burocràcia i actuar amb pragmatisme. Hem designat les renovables com a interès públic superior per optimitzar els procediments d’aprovació. Posem l’èmfasi a l’energia eòlica, la fotovoltaica, l’energia hidràulica, la geotèrmica i el flux de marees. La biomassa procedent de fusta continuarà sent considerada energia renovable. En línia amb el principi de “silenci administratiu positiu”, les inversions es donaran per aprovades en absència de resposta de l’administració. Ara és urgent dissenyar un mercat elèctric adequat i canviar immediatament l’hidrogen per a una transició encara més verda».

Propers passos

La legislació es va aprovar per 470 vots a favor, 120 en contra i 40 abstencions. Ara haurà de ser aprovada formalment pel Consell per entrar-hi en vigor.

Antecedents

La revisió legislativa es deriva del paquet Objectiu 55, adaptant la legislació vigent en matèria de clima i energia per complir amb el nou objectiu de la UE de reduir almenys el 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) de aquí al 2030 (Directiva sobre fonts d’energia renovables III). Els objectius proposats també es van plantejar en el marc de REpowerEU, que té com a objectiu reduir la dependència europea de les importacions de combustibles fòssils procedents de Rússia, després de la seva agressió contra Ucraïna. Aquesta legislació també introdueix noves mesures destinades a escurçar el procediment dautorització per a la implantació denergies renovables.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.