26.03.14 – MANRESA • Bages

Manresa participa en un projecte europeu d’eficiència energètica a través de Forum

0
266

Consistirà en una anàlisi de les dades de consums i oferirà als inquilins consells i informació sobre el seu estalvi energètic.

L’empresa municipal farà una prova pilot a dos edificis: l’edifici “Montserrat” al sector de les Escodines i l’edifici “Quatre cantons” al sector Barreres, que consistirà en una anàlisi de les dades de consums i oferirà als inquilins consells i informació sobre el seu estalvi energètic.
La societat municipal FORUM participa en el projecte europeu ENCERTICUS en el que, mitjançant la instal·lació de diferents dispositius de control, l’empresa municipal analitzarà les dades de consums energètics i oferirà als inquilins consells i informació sobre el seu estalvi energètic. Aquesta prova pilot es durà a terme a dos edificis: l’edifici “Montserrat” al sector de les Escodines i l’edifici “Quatre cantons” al sector Barreres. ENCERTICUS esta coordinat pel Grup de Bioconstrucció i Eficiència Energètica de CIMNE.
 
El projecte ENCERTICUS ha estat presentat avui pel regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta; el gerent de l’empresa municipal Forum, Francesc Carné; i el coordinador d’Encerticus, Josep Mayos.
 
El gerent de Forum, Francesc Carné ha donat la benvinguda als assistents i ha cedit la paraula al regidor Jordi Serracanta que ha contextualitzat el projecte dins “del marc europeu del canvi climàtic per implementar accions de sostenibilitat que s’han de portar a terme fins l’any 2020 amb el compromís de reduir un 20% de CO2, així com potenciar les energies renovables”.
 
Sensibilitzar als ciutadans
El regidor ha explicat que una de les actuacions que els ajuntaments s’obliguen a fer és la de “sensibilitzar als ciutadans sobre l’estalvi energètic amb el repte d’incidir en el consum domèstic de les llars”. Aquest fet enllaça amb la situació de pobresa energètica que s’està patint i amb la qual també s’hi vol fer front amb mesures per reduir aquest consum diari.
 
Per la seva banda, Francesc Carné ha esmentat que Forum ja fa temps que treballa en l’estalvi energètic en el edificis que gestiona centrat en “la introducció d’energies renovables, l’eficiència energètica, la millora dels aïllaments tèrmics, la introducció de reguladors de cabdal d’aigua domèstic i la gestió separativa de residus”.
 
Al seu torn, Josep Mayos ha concretat quin és el sistema que s’utilitzarà i que es basarà en què “els llogaters dels edificis "Quatre cantons" i "Montserrat" tindran a la seva disposició diferents eines que els permetran comprovar els seus consums i la seva evolució en temps real”.
Així Mayos ha assegurat que “es proveirà als residents d’informació personalitzada amb les seves dades de consum energètic i d’aigua a temps real, així com assessorament sobre el funcionament òptim dels sistemes i indicacions sobre possibles maneres de reduir el consum energètic sense reduir el confort a la llar”.
 
“Aquest sistema de monitoratge”, ha seguit, Mayos, “s’ha de prendre com una competició o joc entre els veïns que podran rebre la informació del seu consum a través d’una aplicació mòbil, fet que abans només era possible obtenir-la mitjançant una web".
Mayos també ha explicat que “es farà una avaluació de la viabilitat, la rendibilitat i l’operativitat dels serveis oferts amb l’objectiu final de comprovar l’efectivitat de les campanyes informatives i divulgatives a l’hora de reduir el consum i fer un bon ús de l’energia a les llars. El projecte durarà 28 mesos”.
 
A banda d’això, "FORUM organitzarà diferents activitats per dinamitzar el projecte i donar-lo a conèixer a la ciutat", ha afegit Carné, el gerent de Forum.
 
Millorar el comportament energètic dels usuaris domèstics
Carné també ha afirmat que l’empresa municipal FORUM (Foment de la Rehabilitació Urbana de Manresa S.A.) participa en aquest projecte europeu “que té com a objectiu millorar el comportament energètic dels usuaris del sector domèstic”.
El projecte ENCERTICUS és un projecte europeu cofinançat amb fons ERDF de la Comissió Europea per mitjà del Programa MED i coordinat per CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria).
El projecte ENCERTICUS té els objectius següents:
  • Posar a prova i monitoritzar l’impacte que tenen els serveis de conscienciació del projecte ENCERTICUS sobre el comportament energètic dels habitants de 3 països de l’arc mediterrani;
  • Proporcionar als inquilins informació a temps real sobre el seu ús de l’energia i de l’aigua d’una manera accessible i entenedora;
  • Aconseguir implicar activament els inquilins en el desenvolupament de bones pràctiques d’estalvi de l’energia i de l’aigua;
  • Avaluar diferents models de serveis de conscienciació energètica accessibles i fàcilment aplicables sobre tres tipologies de llogaters i d’habitatges. Obtenir conclusions sobre la rendibilitat de cada model i sobre la seva influència en l’ús que els llogaters fan de l’aigua i l’energia;
  • Integrar els models de monitorització de dades proposats per l’ENCERTICUS amb el procés de certificació energètica d’edificis, per millorar-ne la fiabilitat i precisió. Avaluar la manera de millorar l’acceptació del certificat energètic entre els usuaris.
El projecte ENCERTICUS, coordinat per CIMNE, serà desenvolupat bàsicament per promotors d’habitatge social de cada un dels tres països participants (Itàlia, França i Espanya), amb el suport operatiu de la Universitat de Sevilla. Tots plegats treballaran estretament amb usuaris i agents locals interessats per tal de dur a terme totes les activitats mencionades en el procés d’implementació dels serveis.
 
Els edificis escollits "4 Cantons" i "Montserrat"
El projecte estudiarà dos edificis situats a Manresa, concretament s’han escollit “4 Cantons” i “Montserrat”. Ambdós tenen una superfície total de 17.200 m² útils, i compten amb 140 habitatges (52+88) de superfície entre els 35 i els 80 m2. Aquests ja van ser construïts incorporant criteris d’eficiència energètica, amb un alt aïllament, distribucions que permeten la ventilació natural creuada, trencament dels ponts tèrmics en façanes i finestres i protecció solar en les obertures.
 
Tots dos edificis estan equipats amb instal·lació centralitzada de producció d’energia tèrmica mitjançant calderes de condensació a baixa temperatura de gas natural, amb suport solar tèrmic. Aquesta energia tèrmica serveix tant per a ACS i calefacció, distribuïda individualment a cada habitatge. Tot i que els sistemes de mesurament de consums són diferents en cadascun dels edificis, ambdós disposen dels equips necessaris per realitzar mesuraments individualitzats.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.