Martorell opta a convertir-se en Ciutat Europea de l’Esport 2023

0
70

Martorell opta a ser designada Ciutat Europea de l’Esport l’any 2023. El reconeixement el concedeix l’Associació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe), des de l’any 2001, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les, que cada any assigna els reconeixements de Capital Europea, Comunitat i Ciutat de l’esport. El comitè avaluador ha visitat aquest dilluns i dimarts Martorell per tal de conèixer sobre el terreny els equipaments, entitats i esdeveniments esportius, i dictaminar el seu veredicte.

Aquest dilluns, s’ha realitzat a la Sala de Plens la recepció institucional al comitè avaluador d’ACES Europe, format per Alessio di Maio, delegat de Roma, Robert de Vita, president d’ACES França, Michelle Vorel Adams, presidenta d’ACES Regne Unit, Hugo Alonso, secretari general d’ACES Espanya, i Joan Antón Camuñas, delegat d’ACES Catalunya. L’alcalde Xavier Fonollosa els hi ha donat la benvinguda, i els ha lliurat una litografia del pont del Diable i un porta mòbil.

A continuació, han visitat el Centre Integral d’Esport i Salut, l’Anella Esportiva de Can Cases, el Complex Esportiu de Torrent de Llops i el Pavelló Esportiu de Can Cases per tal de comprovar les infraestructures i instal·lacions, així com les activitats esportives que es duen a terme a la nostra població i altres aspectes relacionats com la facilitat d’accés per a la pràctica esportiva, els clubs i associacions esportives locals, o les iniciatives per a la promoció de la salut i la integració social a través de l’esport.

A Martorell “tenim unes grans instal·lacions esportives, però crec que és molt millor el que hi ha al darrera, la manera de concebre l’esport com a element de cohesió de la societat”. “En una ciutat com la nostra amb 72 nacionalitats diferents, l’esport és una eina integradora. L’esport ens iguala i implica uns valors que ens acompanyaran tota la vida, com són el treball en equip, la solidaritat, i la superació individual i col·lectiva”, ha dit l’alcalde Fonollosa.

Amb aquesta candidatura, “volem posar en valor l’hàbit de fer esport a la nostra ciutat, els equipaments municipals a disposició de la ciutadania i l’organització d’esdeveniments, ja que hi ha moltes federacions esportives que ens sol·liciten fer esdeveniments aquí a Martorell per la bona coordinació que fem dels mateixos”. La nostra població destaca tres eixos: l’esport federat de base, l’esport salut i l’esport escolar. Volem fomentar-lo al màxim i posar Martorell al mapa”, ha expressat el regidor d’Esports, Gerard Mimó.

En cas de resultar escollida com a Ciutat Europea de l’Esport, Martorell tindria l’oportunitat d’acollir i organitzar un ampli ventall d’activitats lligades a la pràctica esportiva, així com establir vincles i projectes esportius compartits amb altres municipis europeus membres de la xarxa. ACES Europe atorga el reconeixement com a ciutat europea de l’esport a ciutats d’entre 25.000 i 500.000 habitants, i té una vigència d’un any.

El secretari general d’ACES a Espanya, Hugo Alonso, ha afirmat que “és un plaer veure en primera persona les instal·lacions que teniu al municipi, però el més important és el compromís que heu pres des del primer dia amb aquesta candidatura. Per al 2023 hi ha altres candidatures al territori, però no es tracta d’una competició, sinó d’un reconeixement a la tasca envers l’esport com a salut, benestar, element integrador de la societat i instrument educatiu”.

Aconseguir ser Ciutat Europea de l’Esports, segons Alonso, implica “posar en valor les polítiques esportives del municipi, així com gaudir d’una marca per a la ciutat que la fa pertànyer a la xarxa de ciutats esportives més amplia del món, amb més de 3.000 municipis amb els quals compartir experiència i coneixement. A més, la possibilitat d’optar a fons europeus a través de l’associació”. “El nostre premi és una eina emocional a mans dels municipis per aconseguir una ciutadania millor a través de l’esport”.

Joan Antón Camuñas, delegat d’ACES Catalunya, ha emfasitzat “el paper de les administracions municipals, que fan un esforç notable per posar l’esport a l’abast de tothom i fer una societat més igualitària, complerta i millor”. “Estem orgullosos que Martorell hagi llançat aquest projecte. Sobretot valorem les instal·lacions i l’esperit que hi ha al darrera d’aquests equipaments”.

Per la tarda, el comitè avaluador ha visitat les escoles Vicente Aleixandre i Juan Ramón Jiménez per conèixer el programa ‘Martorell 360‘, a través del qual “tots els nens i nenes de Martorell poden tenir accés a una activitat extraescolar, majoritàriament esportiva, sense cost”, ha valorat l’alcalde. El projecte “ha tingut molt d’èxit perquè, només en un any, hi ha més d’un miler d’infants que practiquen esport com a extraescolar de forma gratuïta i universal, sense tenir en compte la renda. Del miler de nens i nenes, el 65% mai no havia fet abans una activitat extraescolar”.

Aquest dimarts l’Ajuntament ha defensat la candidatura Martorell Ciutat Europea de l’Esport 2023. La presentació ha tingut lloc a La Caserna, davant dels membres del comitè delegat avaluador de l’Associació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe), entitat encarregada d’atorgar aquest reconeixement.

Els delegats han escoltat la defensa de la candidatura martorellenca, a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa i el director del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell, Valentí Santos.

L’alcalde s’ha mostrat convençut que “la nostra manera d’entendre l’activitat física i l’esport, així com els programes que desenvolupem al municipi, estan alineats amb els valors d’ACES Europe”, i ha fet palesa la voluntat d’implicar-se en la seva difusió amb l’esperança que l’exemple martorellenc pugui inspirar moltes altres ciutats.

“Impulsem l’esport multidisciplinar, això vol dir que l’esport té un paper important en l’educació, la integració, el lleure i la competició. Crec que aquesta idea és la que més els hi agrada al comitè, veiem l’esport des de molts àmbits”. L’activitat física i l’esport “tenen un paper molt rellevant per l’assoliment d’un alt grau de convivència i de cohesió social, que contribueixen a construir els valors de l’esforç, la superació, la cooperació, la solidaritat, el respecte, el sentiment de pertinença a la comunitat; milloren la salut i també l’educació”, ha incidit.

La candidatura posa en valor “els alts nivells de pràctica esportiva de la nostra població, molt per sobre la mitjana del país”. Més d’11.000 persones realitzen activitat física diària a casa nostra, i més de 3.000 infants i joves formen part d’alguna de les entitats esportives de Martorell, o bé practiquen esport en alguna de les escoles. Per al batlle, “el treball conjunt d’entitats, ciutadania i Ajuntament és la fórmula d’èxit per continuar millorant en serveis i equipaments, i per fer créixer encara més l’esport local.

Fonollosa ha reblat que la candidatura ve avalada pel Consell Català de l’Esport, la Diputació de Barcelona, els Serveis Territorials d’Educació, la Unió de Consells Esportius de Catalunya, el Consell Esportiu del Baix Llobregat, la Federació Catalana de Futbol, la Federació Catalana d’Handbol, la Fundació Johan Cruyff, la Volta Ciclista a Catalunya i l’Aliança Educativa 360.

És previst que el resultat final es doni a conèixer oficialment al juliol. En cas de ser guanyadora, Martorell tindria l’oportunitat d’acollir i organitzar un ampli ventall d’activitats lligades a la pràctica esportiva, així com establir vincles i projectes esportius compartits amb altres municipis europeus membres de la xarxa.

Ajuntament de Martorell

Dossier de la candidatura

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.