19.09.12 – BARCELONA • Barcelonès

Mas replica a Rajoy que “Catalunya farà el seu camí passi el que passi” amb el pacte fiscal

0
185

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat al president espanyol, Mariano Rajoy, que "Catalunya farà el seu camí passi el que passi", tot reiterant que construirà la seva hisenda pròpia encara que no hi hagi acord pel pacte fiscal. Durant la signatura del conveni marc entre l’Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions, "embrió de la hisenda pròpia", Mas ha dit que espera que Rajoy l’escolti atentament en la seva reunió d’aquest dijous i que ho faci sense prejudicis". "Veient en la nostra proposta una solució més que un problema", ha afegit. El president ha constat que de l’Estat només arriben "amenaces" mentre que l’actitud catalana és "positiva i de construcció".
 
Mas ha presidit aquest dimecres l’acte de signatura del conveni marc entre l’Agència Tributària de Catalunya i les diputacions per impulsar la gestió tributària conjunta. Mas ha subratllat que amb aquest acord es millora el dia a dia de la ciutadania i es lluita millor contra el frau fiscal, però sobretot serveix com a "embrió del que ha de ser l’Agència Tributària en el futur".
 
El president, com també han apuntat alguns presidents de les diputacions, ha reconegut que aquesta signatura s’assembla a algunes iniciatives de la Mancomunitat d’Enric Prat de la Riba, que tenien menys recursos però varen crear unes "primeres estructures amb mentalitat que fossin estructures d’estat". 
 
I això és el que ha de continuar fent ara Catalunya, ha dit Mas, que en aquest punt ha aprofitat per replicar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, però també a altres polítics ifins i tot al rei. 
 
A Rajoy li ha deixat clar que "Catalunya no pot renunciar al seu present ni al seu futur", i per això "Catalunya ha de fer camí i farà el seu camí" tot i que no hi hagi acord sobre el pacte fiscal. "Si això els catalans ho tenim clar i assumit, passi el que passi les properes hores, els propers dies, setmanes i mesos, aquest camí el podrem fer en la línia del que el país mereix i necessita", ha argumentat. Mas ha insistit que Catalunya intentarà que el pacte fiscal arribi per la via de l’entesa i de l’acord, però ha afegit: "En qualsevol cas farem el camí, que és el que estem fent avui".
 
Prèviament, Rajoy ha advertit que ell complirà la Constitució i les lleis i ha rebutjat el concert, ja que, al seu parer, no és el moment "d’inestabilitats polítiques".
 
Resposta al rei
 
Aquest encreuament arriba un dia abans de la reunió que ambdós presidents mantindran a La Moncloa, una trobada que el Govern va qualificar de "decisiva". Sobre aquesta qüestió, Mas ha apuntat que intentarà almenys argumentar i defensar el pacte fiscal, i ha dit que espera Rajoy "l’escolti atentament, sense prejudicis i veient la proposta més com una solució que com un problema". Ha reconegut que fins ara això no ha passat, però ha reiterat que ell intentarà explicar que "això forma part d’una possible solució".
 
I després de la carta del rei i de diverses declaracions de diferents ministres i dirigents polítics, Mas també ha volgut contrastar les reaccions "d’introduir por, d’amenaces, de renyar i d’advertir" Catalunya amb l’actitud catalana, que està sent "positiva i de constructiva". Ha posat l’exemple d’aquest conveni, un acte de sumar a nivell de país "que no va contra ningú".
 
El president de la Generalitat ha assegurat que Catalunya no considera ningú com a "enemic" i no voldria que tampoc parlar d’adversaris. "Però volem construir el nostre projecte de país volem el grau de llibertat que permeti construir aquest projecte", ha remarcat.
 
La nova xarxa d’atenció tributària té 150 oficines
 
El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha estat l’encarregat d’explicar el conveni, que suposarà una nova xarxa d’atenció tributària única formada per 150 oficines. El conseller ha enumerat les finalitats de l’acord, començant per oferir un servei de finestreta única a tota Catalunya. Això vol dir que els ciutadans, al llarg de l’any, podran dirigir-se a qualsevol d’aquestes oficines per resoldre qualsevol dubte i complir les seves obligacions tributàries en l’àmbit autonòmic o local. A tot el territori es podran fer gestions relacionades amb les cinc administracions, independentment de la ubicació geogràfica. Per tant, es millora el servei als contribuents, però a més es comparteix la informació per a la millora de la lluita contra el frau. 
 
Es compartiran serveis i competències, sumant recursos humans i materials, i tot sense incrementar els costos. En total, aquesta xarxa disposarà de 1.421 persones al servei dels ciutadans. Barcelona aporta 665 persones i 101 seus; Girona, 95 treballadors i 9 oficines; Lleida, 111 persones i 10 seus, i Tarragona suposa 26 oficines i 208 treballadors. A això se li sumen les quatre oficines de l’Agència Tributària de Catalunya amb els seus 342 treballadors.
 
Les diputacions i el Govern col·laboren en la gestió dels impostos
 
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha recordat el paper de les diputacions fa 100 anys per crear la Mancomunitat i impulsar "una de les èpoques de major plenitud del país". "Avui tenim el mateix esperit de fer una Catalunya plena, però aquesta vegada davant d’un clar horitzó: la sobirania fiscal", ha afegit.
 
Reñé s’ha dirigit al president Mas per dir-li que des de les diputacions, també volen contribuir a la creació de les estructures d’estat que ell reclama, i per això signen ara aquest conveni que "posa les bases d’un marc de col·laboració estable" que permet major eficiència i més qualitat en el servei als ciutadans, lluitant més eficaçment contra el frau fiscal. Aquesta "via de col·laboració inèdita", ha dit, pretén "anar molt més lluny en la ferma intenció d’establir una estructura tributària imprescindible per a Catalunya".
 
Des de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé ha considerat aquest acte una oportunitat per reivindicar que les diputacions estan al servei dels ciutadans. "Són temps convulsos on es posa en dubte el paper de les diputacions i si obeeixen a d’altres llocs que no siguin al nostre país", ha reconegut. Torramadé ha afirmat categòricament que el sentiment i l’obligació d’aquests ens supralocals no és altre que respondre davant dels seus electors, els ciutadans de Catalunya, i ha mostrat el seu orgull per contribuir en aquesta "nova fase de construcció de la hisenda i dels drets de Catalunya".
 
El president de la Diputació de Tarragona, Joan Poblet, ha remarcat que aquest conveni es fa efectiu sense cap increment de costos però serveix per fer créixer el servei als ciutadans. Segons Poblet, amb aquest projecte "audaç i segur" s’inicia un "sòlid camí de col·laboració important" entre les diputacions i l’Agència Tributària de Catalunya "que posa les bases per disposar d’un instrument compartit entre tots que garanteix molt millor el futur que no pas fent-ho per separat".
 
Per la seva part, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha celebrat que totes les administracions hagin entès la "conveniència i l’oportunitat" d’aquest acord, que constitueix un "magnífic exemple de servei públic, ben necessari en l’etapa complexa, difícil i alhora il·lusionant" que viu ara Catalunya.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.