Migració i asil: full de ruta sobre el camí a seguir acordat entre el Parlament Europeu i les presidències rotatives

0
1378

El Parlament i les cinc presidències rotatives del Consell es comprometen a treballar junts per adoptar la reforma de les normes de migració i asil de la UE abans de les eleccions de la UE de 2024

Dimecres, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, la presidenta del Comitè de Llibertats Civils, Juan Fernando López Aguilar, la presidenta del Grup de Contacte d’Asil, Elena Yoncheva, i els representants permanents de Txeca, Suècia, Espanya, Bèlgica i França van signar un acord sobre el desenvolupament de les negociacions entre el colegisladors amb vista a reformar les normes de migració i asil de la UE abans del febrer de 2024.

Van aprovar la següent declaració conjunta:

“Aquest és, sens dubte, un moment històric. Després d’un parell de mesos d’intercanvis sobre el full de ruta, el Parlament Europeu i les properes presidències del Consell es comprometen a fer tots els esforços per finalitzar la reforma del marc legislatiu d’asil i migració abans que finalitzi el cicle polític actual.

El sistema europeu comú d’asil i el nou pacte europeu sobre migració i asil representen una prioritat màxima en el treball del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea i ambdues parts haurien de fer els esforços necessaris i treballar conjuntament el més estretament possible, en una esperit de cooperació sincera, cap a l’adopció de les propostes legislatives abans del final de la legislatura 2019-2024.

Per assolir el compromís comú de concloure la reforma durant el cicle legislatiu actual, les negociacions dels expedients respectius haurien d’estar tancades el febrer de 2024. Això requeriria que les negociacions entre els colegisladors s’iniciessin com a molt tard a finals de 2022. L’aplicació efectiva del calendari acordat estarà subjecta a reunions de seguiment entre els membres del Grup de Contacte d’Asil i les presidències rotatives del Consell.

Creiem que combinant els nostres esforços, la Unió pot avançar realment i aconseguir resultats abans del final de l’actual legislatura. Hauríem de ser capaços d’oferir un nou marc legislatiu en un dels nostres àmbits polítics més difícils, que és aquell en què només una resposta comuna de la UE pot proporcionar un sistema sostenible. Aquest full de ruta és una clara mostra del nostre compromís de concloure el treball”.

Context

La Comissió Europea va proposar el setembre de 2020 el Nou Pacte sobre Migració i Asil per tal de millorar els procediments i arribar a un acord per compartir la responsabilitat de manera justa entre els estats membres i actuar de manera solidària a l’hora de fer front als fluxos migratoris.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.