Monica Capablo: ‘Estem pensant en una parada d’autobús amb intel·ligència artificial’

0
246

Capmar Information Systems és una empresa consolidada en el sector del transport públic, amb molta experiència en la fabricació de productes industrials, mobiliari urbà, senyalització i informació en espais públics. En ocasió de la Fira de la Mobilitat Sostenible (FIMOB) que va organitzar Alcaldes.eu, la companyia va presentar les seves últimes novetats. Entrevistem la seva directora comercial i de màrqueting, Mónica Capablo.


Monica Capablo

La directora de màrqueting i comercial de Capmar Information Systems va estudiar disseny de moda i es considera una persona emprenedora. Ha contribuït a crear un departament que s’ha especialitzat en la fabricació de parades d’autobusos i de mobiliari urbà per al transport públic.
En el sector del transport públic semblava que gairebé tot estava inventat, fins que van arribar vostès i van demostrar que no era així.
La nostra companyia porta més de 40 anys treballant en el sector del transport públic. Va ser de les primeres a crear marquesines per a les parades d’autobusos de Barcelona. Una mica tard, quan van començar a operar empreses de publicitat com JC Decaux i altres, vam desenvolupar el concepte del pal informatiu de parades, que ha estat un element de mobiliari urbà versàtil, res invasiu i que ha permès oferir informació sobre les línies d’autobús, o publicitat, etc.

“Portem més de 40 anys treballant en el sector del transport públic. Vam ser dels primers a crear marquesines per a les parades d’autobusos de Barcelona”

Quines àrees gestiona Capmar?
Ens encarreguem de totes les fases de creació del producte, des de la selecció de les matèries primeres, passant pel disseny i la producció fins a la implantació i el manteniment. Tenim un interès especial a investigar i invertir en els avenços tecnològics per a oferir uns productes d’alta qualitat i oferir un servei eficaç i còmode, optimitzant al màxim els costos econòmics i mediambientals.

“Tenim un interès especial a investigar i invertir en els avenços tecnològics per a oferir uns productes d’alta qualitat i oferir un servei eficaç i còmode”

En els últims anys hem assistit a una eclosió de la informació visual. Quan van començar a integrar pantalles amb la informació a temps real?
No fa molt. Vam començar per integrar pantalles d’informació actualitzada a partir de tecnologia LED, el que passa és que perquè aquesta funcioni és imprescindible tenir una connexió elèctrica a prop. En canvi, nosaltres hem desenvolupat un mobiliari urbà que no la requereix.

Una gran innovació, sens dubte. ¿Va ser una cosa buscada, o la idea els va venir per casualitat?
El projecte va arrencar el 2004, durant un dinar d’amics. Literalment, els directius de la companyia es trobaven amb uns clients i van començar a pensar en veu alta que per què no dissenyàvem una parada d’autobús que no necessités energia elèctrica i que proporcionés informació en temps real. Al principi va ser com una mena de joc, però aviat ens vam posar a investigar el que es podia aconseguir utilitzant plaques solars i certs elements. Abans d’això no teníem un departament de I+D com a tal.
I l’invent es va difondre. Moltes ciutats estan ja sembrades amb les seves marquesines i pals.
Va ajudar molt a aquella difusió el fet que les autoritats municipals trobaran una utilitat a l’hora de donar avisos als usuaris. Imagineu que un carrer queda tallada per obres, o per la raó que sigui i que cal avisar els passatgers d’un canvi o un retard … Òbviament, posar a personal perquè vagi comunicant els canvis és molt costós … La primera parada es va instal·lar a Sant Feliu de Llobregat (Barcelona). La vam dissenyar d’una manera tal que fos irrompible i amb una placa solar gairebé impossible de retirar. Al final, si havíem de canviar una pantalla havíem d’anar amb una grua …
Vaja.
Així que en una següent fase vam voler dissenyar elements funcionals que fessin més senzill el manteniment. En cas d’avaria, qualsevol operari havia de poder anar a canviar qualsevol mòdul amb facilitat. Se’ns va acudir anar a buscar ajuda a IADE, una escola de disseny. Ens vam entendre bé amb ells i vam plantejar un conveni de col·laboració universitat-empresa. Finalment van venir quatre estudiants joves que van passar un temps anant per totes les parades d’autobús preguntant-li a la gent què era el que necessitaven que tingués una parada d’autobús.

“El projecte va arrencar el 2004, en un dinar. Vam pensar en veu alta que per què no dissenyar una parada d’autobús que no necessités energia elèctrica i que proporcionés informació en temps real”

¿I què els deia la gent?
El primer que van demanar va ser que la placa solar havia de ser visible, perquè a les ciutats això ajudava a donar una idea de major preocupació pel medi ambient. També van demanar alguns seients, especialment per a la gent gran, així com informació a temps real de les rutes i, de passada, de les activitats de la ciutat en general … Per exemple, de les festes populars, etc.
Què localitats compten ja amb elements de mobilitat urbana de Capmar Systems?
A l’Àrea Metropolitana de Barcelona estem en gairebé tots els municipis. També a Girona, Lleida i Tarragona, dins de Catalunya. Altres ciutats d’Espanya on estem són Alacant, Albacete, Mèrida, Badajoz i, aviat, Lugo …
Tenen competència o van vostès molt per davant dels altres?
Hi ha competència, però no ofereixen el mateix. La nostra diferenciació està en l’ús de plaques solars. El sol és gratis, per què no aprofitar-ho? A més, als ajuntaments els hi posem més senzill: si no hi ha connexions elèctriques, el nombre de permisos i tràmits, a més de les obres, es redueixen. És com portar un telèfon mòbil a sobre: ​​si el trajecte d’una ruta canvia amb els anys, t’emportes la parada on tu la vulguis portar.
Aviat tindrem ciutats connectades totalment amb el 5G. ¿Els provocarà canvis a vostès?
Així és. Fa poc vaig estar en un congrés en el qual van presentar un projecte denominat “més”, on tot està connectat. Les nostres parades ja ho estan, i amb el temps podran donar informació sobre la farmàcia més propera a cada parada. Fa algun temps vam posar en marxa una parada que era punt de wi-fi i a les Canàries hem implantat un lector de saldo de viatges a partir de tecnologia contactless. Sempre amb energia solar.

“Les nostres parades són com portar un telèfon mòbil a sobre: ​​si el trajecte d’una ruta canvia amb els anys, t’emportes la parada on tu vulguis”

Vostè que és expert, creu que en la política municipal catalana hi ha prou coneixement de la formulació d’estratègies? 

A més del seu producte estrella, quins altres projectes tenen?
Pensem en una parada que posseeixi Intel·ligència Artificial. Estem estudiant un model que pugui explicar-li un munt de coses als usuaris. El nostre únic requeriment és que pugui funcionar amb l’energia del sol. Si comptes amb electricitat és molt fàcil endollar totes les atraccions de Las Vegas, però quan et bases en plaques solars, tens certes limitacions.
I suposem que les seves marquesines són vàlides per a l’autobús, el tramvia o qualsevol altre mitjà de transport imaginable.
Així és. Sempre que siguin sistemes de transport que estiguin a l’aire lliure, on hi hagi accés a energia solar.
Les plaques solars les fabriquen vostès mateixos?
Som una PIME, així que hem d’externalitzar bastants processos.
Fa anys, moltes empreses es van endeutar invertint en l’energia solar i van rebre un desencís a canvi. Avui sembla que torna a haver-hi interès per part de l’administració.
N’hi ha, però hauria de ser una mica més gran. Molts ajuntaments ja aposten decididament per les energies renovables, però com va dir algú, “cal educar-nos” a buscar alternatives.

“Si comptes amb electricitat és molt fàcil endollar totes les atraccions de Las Vegas, però quan et bases en plaques solars, tens certes limitacions”

¿El vandalisme de carrer, els grafitti, els trencaments, etc. els afecta molt a vostès?
Admeto que al principi de tot jo creia que les marquesines no durarien i que no faltaria qui es volgués portar una placa solar a casa. Però hem comprovat que no és així. Un estudi indica que el vandalisme no s’acarnissa en el que és útil i vàlid. Però allò en el que no es té interès acaba sent espatllat. És més, a Catalunya tenim marquesines en algunes parades molt poc concorregudes i poc vigilades, i en què no tenim cap incidència. O a la Rambla, on hi ha concentracions de gent molt sovint, i no els passa res ni a la placa ni al monitor.
Una pregunta capciosa: si vénen deu dies sencers de pluja i no surt el sol, què passa amb les seves plaques i les seves marquesines?
Les nostres parades estan preparades per resistir 15 dies en la foscor de la nit. Així que seguirien donant informació…
Què bé! Per cert, també han rebut diversos premis…
Sí! La nostra capacitat d’adaptació a les particularitats de cada ciutat i la cura especial que posem en l’eficiència energètica dels nostres productes ens han fet mereixedors d’aquests reconeixements per part d’institucions públiques de diferents ciutats.

“La nostra capacitat d’adaptació a les particularitats de cada ciutat i la cura especial que posem en l’eficiència energètica dels nostres productes ens han fet mereixedors de premis i reconeixements”

Un concepte del que es parla molt últimament és el de sostenibilitat. Quin paper juga a la tecnologia de Capmar?
Un de molt important. A més del nostre avançat sistema de gestió Capmar Cloud, hem desenvolupat una plataforma tecnològica sostenible única en el món, sobre la qual es basa el disseny de tots els nostres punts d’informació intel·ligents.
Creiem fermament en el desenvolupament sostenible, l’economia i l’eficiència. Per aquesta raó, tota la nostra tecnologia està concebuda per a la implementació d’energies renovables, així com la utilització eficient de processos i materials. Des de la nostra electrònica de baix consum fins a les nostres pantalles de tinta digital i la integració transparent dels nostres punts d’informació amb el Capmar Cloud, tota la nostra tecnologia ha estat meticulosament dissenyada per a assolir una eficiència energètica i fiabilitat sense comparació en el mercat.
Ara que comenta el Capmar Cloud. Quins són els serveis que ofereixen?
Capmar ofereix el més avançat i complet sistema de gestió d’informació dinàmica per a entorns urbans i interurbans. Hem dissenyat i desenvolupat una plataforma de gestió d’informació amb la més avançada tecnologia, capaç de gestionar tot tipus de continguts i punts d’informació amb la finalitat d’adaptar-se a les seves necessitats i donar-li la tranquil·litat de tenir-ho tot sota control, mentre ofereix informació precisa i fiable al carrer.
I el sistema Capmar Cloud per tant quina funció té?
Recopila la informació a mostrar des de diferents proveïdors, després l’organitza, filtra i envia als punts d’informació corresponents. Simultàniament, Capmar Cloud monitoritza constantment el funcionament de les connexions amb els proveïdors d’informació i amb els nostres avançats Punts d’Informació Dinàmica, supervisant paràmetres com cobertura, l’estat del display, temperatura, intensitat i voltatge de les bateries, panells solars i molts més.
D’aquesta manera, Capmar Cloud pot preveure una incidència abans que es produeixi, i avisar automàticament al personal de manteniment.

“Creiem fermament en el desenvolupament sostenible, l’economia i l’eficiència. Per aquesta raó, tota la nostra tecnologia està concebuda per a la implementació d’energies renovables, així com la utilització eficient de processos i materials”

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.