Montaione, Itàlia: “No podríem haver superat l’objectiu del nostre pla d’acció per a l’energia sostenible sense el fort suport d’una comunitat responsable”

0
372

26.2.21


Entrevista amb Paolo Pomponi, alcalde de Montaione, Itàlia.
 
Ja heu assolit l’objectiu establert al vostre pla d’acció Pacte dels alcaldes per al 2020. Com vas afrontar aquest repte?
 
Puc dir amb orgull que aquest és el resultat de grans esforços realitzats en els camps de l’energia i el medi ambient en els darrers deu anys. El primer pas realitzat va ser la definició d’una visió clara de futur: volíem que Montaione tingués un paper exemplar tant a nivell local com nacional. Després vam desenvolupar una estratègia transversal i vam dissenyar accions tangibles i factibles. Només per esmentar-ne els més importants, el 2011 vam adoptar el reglament de bioedificació que estableix alts estàndards ambientals per a nous edificis i reformes i hem promogut en gran mesura l’ús d’energia a partir de fonts d’energia renovables. Pel que fa a la mobilitat, hem adoptat un pla de mobilitat sostenible i impulsem constantment els modes de mobilitat de baix impacte. L’adopció de sistemes de gestió de l’energia (ISO 14001, ISO 50001 i EEA) també ha demostrat ser útil, ja que ens han permès tenir un coneixement més precís de la situació, assenyalar les qüestions clau a tractar, i així aprofitar al màxim decisions adequades.
 
Heu animat els vostres ciutadans a participar en el desenvolupament de l’estratègia i a actuar. Amb quins resultats fins ara?
 
Des del principi ha estat realment important comunicar les nostres intencions als habitants i als grups d’interès de Montaione i obtenir el seu suport. El fet de ser un municipi petit ens ha facilitat la sensibilització dels ciutadans, que han demostrat ser molt actius. Hem tingut en compte tots els suggeriments rebuts al llarg dels anys: l’important projecte de conversió de Castelfalfi (un dels projectes turístics més importants dels darrers anys a Itàlia, per a la construcció d’un complex turístic en una finca agrícola de 1.100 hectàrees), per exemple , es va aprovar mitjançant un procés participatiu especialment eficient. També hem estat realitzant un intercanvi continu d’idees tant a través de reunions públiques com de xarxes socials. Els resultats positius d’aquest procés són clars: no s’hauria pogut anar més enllà de l’objectiu del PAES sense el fort suport d’una comunitat responsable. Mentrestant, ja estem preparant un ambiciós programa d’accions per als propers anys basant-nos, per descomptat, en el suport dels ciutadans i els grups d’interès per dissenyar el desenvolupament futur de la nostra zona.

Com veieu Montaione el 2050?

 
El nostre objectiu per als propers anys és transformar Montaione en un Smart Land:
 
Un lloc on el nostre estil de vida i les transformacions urbanes contribueixen al desenvolupament sostenible garantint un ús eficient de l’energia i un ús extensiu de les energies renovables. Una societat inclusiva que garanteixi una alta qualitat de vida, amb serveis eficients disponibles per a tots els ciutadans. Amb la disponibilitat d’infraestructures intel·ligents i eficients i amb estratègies i polítiques clares i efectives que augmentin la resiliència local davant els impactes del canvi climàtic. Un lloc que garanteix constantment l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el respecte al nostre entorn. On els ciutadans i les parts interessades participen activament en el desenvolupament del territori. 
Un territori que formi part d’una xarxa composta per altres municipis del voltant i la regió de la Toscana, amb l’objectiu de crear una àmplia zona sostenible.


FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.