Plans de recuperació: els eurodiputats advoquen per un bon ús dels diners i una supervisió democràtica

0
3293

Els països han de fer un bon ús dels més de 700.000 milions dels plans de recuperació de la UE per adaptar-se a la nova realitat, segons els eurodiputats

El Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE es va crear en el moment àlgid de la crisi de Covid-19 per ajudar els Estats membres a donar suport a les empreses i els ciutadans en dificultats. Encara que l’economia de la UE es va recuperar el 2021 després d’una forta caiguda el 2020, sorgeixen nous reptes econòmics i socials amb la guerra a Ucraïna i l’augment dels preus de l’energia i els aliments.

Més que un instrument d’ajuda a curt termini, el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de 723.800 milions d’euros és un pla orientat al futur que finança les reformes i les inversions proposades pels països de la UE en àmbits com la transició ecològica, la transformació digital , la millora de la salut, la resiliència social i econòmica i el suport als joves.

Els eurodiputats subratllen que els diners s’han d’utilitzar de manera eficaç per garantir els beneficis a llarg termini per a l’economia i la societat de la UE, en un informe que analitza l’aplicació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència fins avui, elaborat per les comissions de economia i pressupostos del Parlament. També subratllen la necessitat daugmentar lautonomia estratègica de la UE, reduir la dependència dels combustibles fòssils importats i diversificar les fonts denergia.

Més informació sobre el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Avenços en l’aplicació dels plans de recuperació

A banda d’un tram de prefinançament de fins al 13% dels fons assignats, els països de la UE obtenen la resta dels pagaments en complir objectius i fites específiques en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Fins ara, la majoria dels països han rebut el seu prefinançament, mentre que vuit països han sol·licitat un primer pagament i Espanya ha sol·licitat un segon pagament.

Tres països no han rebut l’aprovació dels seus plans nacionals: els Països Baixos no han presentat el seu pla, mentre que l’aprovació dels plans de Polònia i Hongria s’ha endarrerit a causa de la preocupació per l’Estat de dret i els riscos relacionats amb el frau, els conflictes dinteressos i la corrupció.

L’1 de juny, la Comissió va valorar positivament el pla nacional de recuperació de Polònia, que ha de ser aprovat pel Consell. El Parlament va criticar la decisió de la Comissió en una resolució del 9 de juny, afirmant que el ple compliment dels valors de la UE és un requisit previ perquè qualsevol país de la UE obtingui fons de recuperació. Els eurodiputats també van demanar al Consell que no doni la seva aprovació fins que Polònia compleixi totes les condicions.

Els fons de recuperació es destinen als països de la UE en forma de subvencions o préstecs. Els Estats membres han fet plans per utilitzar gairebé la totalitat de les subvencions, però han indicat que els agradaria fer servir 166.000 milions d’euros dels 385.800 milions disponibles per a préstecs.

Els eurodiputats insten els països a aprofitar tot el potencial del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, inclosos els préstecs, per contrarestar els efectes de la pandèmia i els nous desafiaments.

Supervisió del Parlament

El Parlament Europeu participa activament a la supervisió de l’aplicació del Mecanisme de Recuperació i Reactivació. Els eurodiputats celebren debats al ple i adopten resolucions sobre el tema, les comissions de pressupostos i economia del Parlament mantenen converses periòdiques amb els comissaris (es van celebrar quatre reunions el 2021) i hi ha freqüents reunions a nivell tècnic amb funcionaris de la Comissió (20 reunions el 2021).

Els eurodiputats volen assegurar-se que els fons s’utilitzen de manera transparent i respectant les normes, i que la Comissió duu a terme un control i una auditoria eficaces dels estats membres.

L’informe del Parlament assenyala que les administracions públiques nacionals tenen dificultats per absorbir tot el finançament en un curt espai de temps, ja que totes les reformes i inversions s’han de fer abans del 2026. Els eurodiputats insisteixen que les autoritats locals i regionals, els interlocutors socials i les organitzacions de la societat civil han de participar en lexecució dels plans nacionals per garantir lèxit de laplicació i la responsabilitat democràtica.

L’informe que recull l’opinió del Parlament sobre l’aplicació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència es votarà al ple del 23 de juny. S’espera que la Comissió Europea presenti un informe sobre el progrés dels plans de recuperació a mitjan juliol.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.