© alcaldes.eu/Mireia Gimeno

Rodonyà

0
451

A l’Alt Camp, limitant amb el Baix Penedès, i al sector de l’esquerra del riu Gaià, hi trobem el municipi de Rodonyà. Els seus pobles veïns són Vila-rodona (al nord-oest), Montferri (a l’oest), Masllorenç (al sud), Montmell (nord-est) i La Bisbal del Penedès (a l’est). Es troba recorregut per la carretera que porta de Valls al Vendrell i, també, per l’autopista A-2, que connecta Barcelona amb Lleida i la resta de l’Estat.

Poble de tradició agrària, presidit, encara ara, per un castell amb orígens del segle XII que la història ha anat remodelant i reconvertint en centre de diversos usos, des de fortalesa militar fins a casa senyorial, quarter dels primigenis Mossos d’Esquadra de 1721 o escola pública, a mitjans del segle XIX. Els seus veïns se’n senten orgullosos i, actualment, hi tenen l’ajuntament, la biblioteca i, aviat, un centre d’interpretació museïtzat. 

També se senten molt cofois de les seves festes. La major, entre finals d’agost i primers de setembre, recorda el martiri de Sant Joan Baptista, patró del poble. Aquí hi celebren la festa del Pa Beneït, ben tradicional de la contrada. També se celebra molt la festa de Sant Jordi, per agrair l’inici de la primavera i, com ens explica l’alcalde, el Ball Parlat de Sant Joan, a finals de juny, que explica, amb música, dansa i teatre, la història del sant. Cal destacar que aquesta festa es va recuperar d’un oblit històric gairebé centenari.

Recomanats per alcaldes.eu:

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.