Tèxtils i reducció del malbaratament alimentari: noves normes de la UE per donar suport a l’economia circular

0
60

  • Objectius més alts per al 2030 per reduir el malbaratament alimentari
  • Els productors cobreixen els costos de recollida, classificació i reciclatge de residus tèxtils
  • 60 milions de tones de residus alimentaris i 12,6 milions de tones de residus tèxtils es generen anualment a la UE
  • Menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous productes

El Comitè de Medi Ambient va adoptar les seves propostes per prevenir i reduir millor els residus d’aliments i tèxtils a tota la UE.

Dimecres, els eurodiputats de la Comissió de Medi Ambient van adoptar la seva posició sobre la proposta de revisió de la Directiva marc de residus, per 72 vots a favor, cap en contra i tres abstencions.

Objectius més ambiciosos de reducció del malbaratament alimentari

Els eurodiputats volen augmentar els objectius vinculants de reducció de residus proposats per la Comissió fins al 20% com a mínim en el processament i la fabricació d’aliments (en lloc del 10%) i al 40% per càpita en comerços al detall, restaurants, serveis d’alimentació i llars (en lloc del 30%). , en comparació amb la mitjana anual generada entre el 2020 i el 2022. Els països de la UE haurien de garantir que aquests objectius s’assoleixen a nivell nacional el 31 de desembre de 2030.

Els diputats també volen que la Comissió avaluï la possibilitat i faci propostes legislatives adequades per introduir objectius més alts per al 2035 (almenys el 30% i el 50% respectivament).

Responsabilitat ampliada del productor de productes tèxtils, roba i calçat

Les noves normes, tal com van adoptar els eurodiputats, establirien esquemes de responsabilitat ampliada del productor (EPR), a través dels quals els operadors econòmics que comercialitzin tèxtils al mercat de la UE cobririen els costos de la seva recollida selectiva, classificació i reciclatge. Els estats membres haurien d’establir aquests sistemes 18 mesos després de l’entrada en vigor de la directiva (en comparació amb els 30 mesos proposats per la Comissió). Paral·lelament, els països de la UE haurien de garantir, abans de l’1 de gener de 2025, la recollida separada de tèxtils per a la seva reutilització, la preparació per a la reutilització i el reciclatge.

Aquestes normes inclourien productes tèxtils com ara roba i complements, mantes, roba de llit, cortines, barrets, calçat, matalassos i catifes, inclosos els productes que continguin materials relacionats amb el tèxtil com el cuir, la pell sintètica, el cautxú o el plàstic.

Cita

La ponent Anna Zalewska (ECR, PL) va dir: “Oferim solucions enfocades per reduir el malbaratament d’aliments, com ara la promoció de fruites i verdures “lletges”, vigilar les pràctiques de mercat deslleials, aclarir l’etiquetatge de dates i donar aliments no venuts però consumibles. Pel que fa als tèxtils, col·loquem les llacunes incorporant també productes no domèstics, catifes i matalassos, així com les vendes a través de plataformes en línia. També demanem un objectiu de reducció de residus tèxtils, amb una supervisió dels tèxtils usats exportats. Millor infraestructura per augmentar la recollida selectiva s’ha de complementar amb una classificació més eficient dels residus municipals mixtes, de manera que els elements que es puguin reciclar s’extreguin abans de ser enviats a la incineradora o a l’abocador”.

Propers passos

Està previst que el ple votarà la seva posició durant el ple de març de 2024. L’expedient serà seguit pel nou Parlament després de les eleccions europees del 6 al 9 de juny.

Fons

Cada any, a la UE es generen 60 milions de tones de residus alimentaris (131 kg per persona) i 12,6 milions de tones de residus tèxtils. Només la roba i el calçat representen 5,2 milions de tones de residus, equivalents a 12 kg de residus per persona i any. Es calcula que menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous productes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.