28 de novembre del 2018

0
152

1705
L’arxiduc Carles d’Àustria esdevé rei amb el nom de Carles III

L’arxiduc Carles d’Àustria hi jura els privilegis de la Corona d’Aragó i n’esdevé rei amb el nom de Carles III.

1742
Neix Francesc Joncar i Querol

Neix el sabadallenc Francesc Joncar i Querol, sacerdot, mestre de capella i compositor català.

1794
Dominique Catherine de Pérignon capturà la ciutat després de la Batalla del Roure.

La batalla del Roure o de Figueres, fou un conjunt de fets d’armes de la Guerra Gran, esdevinguts entre els dies 17 i 20 de novembre de 1794 entre els pobles de Darnius, Sant Llorenç de la Muga i Pont de Molins, a l’Alt Empordà, i que culminà a les immediacions de l’antic monestir de la Santa Maria del Roure (Pont de Molins), entre l’exèrcit francès, vencedor dels combats, i l’espanyol. Els exèrcits que s’hi enfrontaren estaven comandats pels generals Jacques François Dugommier, que hi va morir i fou substituït per Catherine-Dominique de Pérignon, per banda francesa, i Luis Fermin de Carvajal, comte de La Unión, que també hi morí, per banda espanyola.

1976
Primer congrés de la Unió de Pagesos.

Es celebra a l’Espluga de Francolí el primer congrés de la Unió de Pagesos, l’organització sindical majoritària dels pagesos de Catalunya que representa els interessos de les petites explotacions familiars agrícoles i ramaderes del país.

2010
Surt el primer número del diara Ara

Surt el primer número del diara Ara, diari d’informació general en català que es començà a distribuir el 28 de novembre del 2010 —coincidint amb les eleccions al Parlament de Catalunya— i que té un tiratge d’entre 40.000 i 60.000 exemplars diaris.
El director del diari és Carles Capdevila, mentre que el president i la directora general són Ferran Rodés i Marta Marrón, respectivament.

2010
Jornada de les eleccions al Parlament de Catalunya.

El President de la Generalitat, José Montilla, signà el decret de dissolució del Parlament de Catalunya a la seva seu el 4 d’octubre que oficialitzava el que ja havia estat anunciat en començar el curs polític unes setmanes abans.
El Parlament de Catalunya que surti d’aquestes eleccions estarà compost de 135 diputats. Aquests diputats es reparteixen en les 4 circumscripcions electorals de la següent manera: Barcelona, 85 diputats, Tarragona, 18 diputats, Girona, 17 diputats, i Lleida, 15 diputats.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.