Canvi climàtic: el Parlament dóna suport a reduir les emissions en un 40%

0
1655

  • Tots els països de la UE hauran de retallar, abans del 2030, les seves emissions en comparació del 2005
  • Els objectius de reducció de cada Estat membre es basaran en el PIB per càpita i en la relació cost-eficàcia
  • Menys possibilitats de compravenda, préstec o de desar en reserva les emissions
  • Major transparència: la informació sobre les accions nacionals haurà de ser pública

El nou Reglament de Repartiment de l’Esforç redueix el màxim d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels Estats membres en el transport, els edificis i l’agricultura per al 2030.

El Parlament ha aprovat avui, per 486 vots a favor, 132 en contra i 10 abstencions, la revisió del conegut com a «Reglament de Repartiment de l’Esforç». La nova versió d‟aquest reglament fixa unes reduccions anuals vinculants de les emissions de gasos d‟efecte hivernacle (GEI) per al transport per carretera, la calefacció d‟edificis, l‟agricultura, les petites instal·lacions industrials i la gestió de residus. Ho fa de manera específica per a cada Estat membre de la Unió. Aproximadament el 60% de totes les emissions de la UE en queden cobertes.

La llei revisada augmenta l’objectiu de reducció dels GEH per a la Unió el 2030 del 30% al 40% en comparació dels nivells del 2005. A més, per primera vegada, tots els països de la UE hauran de reduir les seves emissions de GEH, amb objectius individuals que se situen entre el 10% i el 50%. Els objectius per al 2030 de cada Estat membre es calculen en funció del seu PIB per càpita i de la relació cost-eficàcia. A més, els Estats membres s’han d’assegurar cada any que no superin la seva assignació anual d’emissions de GEH.

Flexibilitat i transparència

La llei aconsegueix un equilibri entre la necessitat de flexibilitat perquè els països puguin assolir els seus objectius sense renunciar a una transició justa –també a nivell social– i la necessitat d’esmenar les llacunes que obstaculitzen el compliment de l’objectiu general de reduccions de la Unió. Aquest és el motiu pel qual es posa un topall a la quantitat d’emissions que els estats membres poden guardar per als anys següents, tenir en compte les que els correspondran o comerciar-hi amb altres estats membres.

La Comissió farà pública, en format fàcilment accessible, la informació sobre les accions nacionals, tal i com va demanar el Parlament per garantir la transparència i la rendició de comptes per part dels Estats membres.

Declaracions de la ponent

A la sortida de la votació, la ponent del text, Jessica Polfjärd (PPE, Suècia), va fer les declaracions següents: «Aquesta llei és un pas de gegant per aconseguir els objectius climàtics de la Unió. Les noves normes sobre les retallades nacionals d’emissions faran que tots els Estats membres contribueixin i permetran satisfer les llacunes existents. Estem enviant un senyal clar que la Unió vol realment ser l?abanderada mundial d?una agenda climàtica competitiva i eficient».

Propers passos

El text requereix ara la ratificació del Consell. A continuació, es publicarà al Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor vint dies després.

Antecedents

El Reglament de Repartiment de l’Esforç forma part del paquet «Objectiu 55 el 2030», un pla de la UE per reduir, com a molt tard el 2030, les emissions de GEH en almenys un 55% en comparació dels nivells del 1990, en consonància amb la Legislació Europea sobre el Clima.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.