Desenvolupar un Pla d’Acció Climàtica per al Pacte dels Alcaldes amb l’ús del kit d’eines Urbanproof

0
374

Què és el kit d’eines UrbanProof?

El kit d’eines UrbanProof és un sistema de suport a les decisions destinat a permetre una presa de decisions millor informada per a la planificació de l’adaptació al canvi climàtic.

L’usuari és guiat a través de les diferents etapes del conjunt d’eines per a obtenir informació sobre els impactes del canvi climàtic en l’entorn urbà, explorar i avaluar les opcions d’adaptació disponibles i investigar l’efecte de les intervencions d’adaptació en l’augment de la resiliència al canvi climàtic.

La caixa d’eines s’ha desenvolupat en el marc del projecte LIFE URBANPROOF “Municipis urbans resistents al clima”, cofinançat pel programa LIFE de Medi Ambient i Acció pel Clima (2014-2020).

El kit d’eines UrbanProof consta de 5 etapes interdependents que en conjunt comprenen el procés d’adaptació:

Urban Proof

El kit d’eines UrbanProof (excepte l’Etapa 1) pot ser utilitzat fàcilment per tots els municipis urbans (ciutats, pobles i suburbis) de Xipre, Grècia i Itàlia per al desenvolupament dels seus plans d’acció climàtica, cosa que significa que totes les bases de dades rellevants estan integrades al kit d’eines i, per tant, els usuaris no han d’inserir cap dada.

Avantatges del kit d’eines UrbanProof

El conjunt d’eines permet visualitzar i combinar diferents capes d’informació geoespacial per a presentar els resultats de l’avaluació d’impacte total amb suficient diferenciació espacial a nivell municipal.

Adopta l’enfocament d’indicadors composts per a capturar la multidimensionalitat dels impactes d’una forma comprensible i per a donar suport als processos pràctics de presa de decisions. No obstant això, sempre es poden examinar els indicadors individuals de forma aïllada.

Presenta informació a través de mapes dinàmics. En concret, l’usuari pot fer zoom en una ubicació específica del mapa dins d’un municipi i veure el valor exacte d’un determinat indicador fent clic en el mapa. A més, la comparació paral·lela de dos indicadors o escenaris de canvi climàtic és possible a través d’una funció de “capa de lliscament”.

Guia del kit d’eines UrbanProof per al Pacte dels Alcaldes

Per a fer costat als municipis, s’ha desenvolupat una guia que proporciona instruccions sobre com incorporar els resultats del conjunt d’eines UrbanProof en el desenvolupament d’un Pla d’Acció d’Energia Sostenible i Clima.

La guia està d’acord amb les directrius de presentació d’informes del Pacte dels Alcaldes de la UE (2020) i es refereix als següents passos del procés d’adaptació:

  • Realització d’una avaluació de riscos i vulnerabilitats
  • Establiment d’objectius quantitatius per al pla d’acció climàtica
  • Identificació, avaluació i selecció d’accions d’adaptació
  • Llegeixi la guia aquí.

Més informació a https://tool.urbanproof.eu/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.