La contaminació de l'aire provoca cada any al voltant de 300.000 morts prematures a la UE © Adobe Stock / narawit

El Parlament fixa nous requisits per millorar la qualitat de l’aire

0
42

  • Límits més estrictes per al 2030 per a diversos contaminants atmosfèrics
  • Índexs de qualitat de l’aire comparables a tots els Estats membres
  • Accés a la justícia i dret a indemnització per als ciutadans afectats
  • La contaminació atmosfèrica provoca prop de 300.000 morts prematures a l’any a la UE

La nova llei vol reduir la contaminació atmosfèrica perquè els ciutadans gaudeixin d’un entorn més net i saludable, en línia amb l’aspiració de contaminació zero el 2050.

El Parlament va adoptar dimecres un acord polític provisional amb els països de la UE sobre noves mesures per millorar la qualitat de l’aire a la UE i evitar els perjudicis que provoca sobre la salut humana, els ecosistemes naturals i la biodiversitat, per 381 vots a favor , 225 en contra i 17 abstencions.

Les noves normes estableixen límits i valors objectius més estrictes per al 2030 per a diversos dels contaminants amb un greu impacte en la salut humana, incloent-hi les partícules (PM2,5, PM10), NO2 (diòxid de nitrogen) i SO2 (diòxid de sofre) . Els Estats membres poden sol·licitar que el termini de 2030 es prolongui fins a deu anys més, sempre que es compleixin condicions específiques.

Si es violen les noves normes nacionals, els afectats per la contaminació atmosfèrica podran emprendre accions legals, i els ciutadans podran rebre una compensació econòmica si la salut ha resultat perjudicada.

També hi haurà més punts de recollida de dades per mesurar la qualitat de l’aire a les ciutats, i els índexs de qualitat de l’aire actualment fragmentats a tota la UE seran comparables, clars i accessibles al públic.

Podeu llegir més sobre les noves normes al comunicat de premsa publicat després de l’acord amb els països de la UE.

Declaració del ponent

Javi López (S&D, Espanya) ha declarat: «En actualitzar els estàndards de qualitat de l’aire, alguns dels quals dataven de fa gairebé dues dècades, la contaminació es reduirà a la meitat a la UE, aplanant el camí per a un futur més saludable i sostenible. Gràcies al PE, les regles revisades milloren la qualitat de la vigilància de la qualitat de l’aire i protegeixen els grups vulnerables de manera més efectiva. És una victòria significativa en el nostre compromís per assolir un entorn més segur i net per a tots els europeus».

Propers passos

La llei també ha de ser adoptada pel Consell, abans de ser publicada al Diari Oficial de la UE i entrar en vigor vint dies després. Els països de la UE disposaran de dos anys per aplicar les noves normes.

Antecedents

La contaminació atmosfèrica continua sent la causa mediambiental número u de morts prematures a la UE, amb al voltant de 300.000 morts cada any (consulteu aquí per veure la qualitat de l’aire a les ciutats europees). A l’octubre del 2022, la Comissió va proposar una revisió de les normes de qualitat de l’aire de la UE amb objectius més ambiciosos per al 2030 per assolir l’objectiu de contaminació zero d’aquí al 2050, d’acord amb el Pla d’Acció de Contaminació Zero.

Aquesta legislació respon a les expectatives dels ciutadans pel que fa a la contaminació ia les ciutats «més ecològiques» amb emissions més baixes, així com a l’afany de sensibilitzar la població, proporcionant informació actualitzada periòdicament sobre la contaminació, tal com s’expressa a les propostes 2(2), 4(6) i 6(1) de les conclusions de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.