El Parlament secunda incloure mesures energètiques als plans de recuperació

0
1599

Els eurodiputats donen suport a la inclusió de les mesures de REPowerEU als plans nacionals de recuperació per a accelerar la independència dels combustibles russos i la transició verda

Segons el text aprovat al ple de dijous amb 471 vots a favor, 90 en contra i 53 abstencions, els països de la UE que presenten un pla de recuperació i resiliència modificat després de l’entrada en vigor d’aquesta proposta hauran d’incloure mesures per a estalviar energia, produir energia neta i diversificar el subministrament energètic, tal com preveu el pla REPowerEU.

Impulsar la independència i lluitar contra la pobresa energètica

Els eurodiputats van modificar la proposta original de la Comissió per a recollir millor els nous capítols de REPowerEU centrats a reduir la vulnerabilitat energètica a la UE. Les noves normes cobriran les mesures aplicades des de l’1 de febrer de 2022. Les accions incloses als capítols de REPowerEU hauran de donar prioritat a les inversions per a combatre la pobresa energètica de les llars vulnerables, les pimes i les microempreses.

Finançament

El Parlament vol que els 20.000 milions d’euros addicionals en subvencions proposats per la Comissió surtin d’una subhasta dels drets d’emissió nacionals en el marc del Sistema de Comerç d’Emissions de la UE, en lloc de fer servir els drets de la Reserva d’Estabilitat del Mercat de la UE.

Els eurodiputats també reclamen que la Comissió identifiqui fonts addicionals de diners per a complementar el finançament de les accions de REPowerEU, fins i tot permetent la flexibilitat en l’ús dels fons no gastats, en particular el finançament sobrant del cicle pressupostari 2014-2020.

Aquestes subvencions addicionals es distribuiran entre els estats membres tenint en compte la taxa de dependència energètica, l’augment dels costos relacionats amb l’energia per a les llars i la proporció dels combustibles fòssils en el consum interior brut d’energia.

Els estats membres hauran de tenir en compte les aportacions de les autoritats regionals, les ONG i els interlocutors socials a l’hora d’aplicar les mesures.

Mesures transfrontereres i clima

Els eurodiputats demanen als països de la UE que garanteixin que almenys el 35% de la despesa als capítols de REPowerEU es destini a mesures amb dimensió o efecte multinacional, fins i tot si les porta a terme un sol país de la UE, i almenys que la Comissió concedeixi una excepció en circumstàncies específiques.

Van acordar que el principi de «no causar un dany significatiu» s’ha d’aplicar als capítols REPowerEU, llevat que es compleixin certes condicions i només per a les mesures en marxa abans del 31 de desembre de 2024.

Declaracions 

La presidenta del PE, Roberta Metsola, va dir: «Aquesta votació demostra que estem disposats a invertir fins l’últim euro disponible dels fons de la UE per ajudar els estats membres a afrontar la crisi energètica».

Siegfried Mureşan (PPE, Romania), coponent, va assenyalar: «L’augment de la factura energètica fa molt de mal als ciutadans i empreses més vulnerables. La nostra independència i seguretat energètiques són essencials per a superar aquesta crisi. El pla REPowerEU ens ajudarà a aconseguir-ho. La posició del Parlament és clara: volem reduir la dependència dels combustibles fòssils russos i invertir en renovables i energies netes. És per això que insistim en la importància de projectes amb vertader valor afegit comunitari, com els projectes transfronterers».

Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Espanya), coponent, va afegir-hi: «Per a donar suport als ciutadans després de la pandèmia, vam ser capaços d’enviar un senyal clar al públic amb els fons NextGenerationEU. I quan vam creure que el pitjor havia passat, Putin va envair Ucraïna i va provocar una crisi geopolítica, humanitària, alimentària, energètica i de preus a la qual hem hagut de respondre amb diversos instruments. Un d’ells és REPowerEU. Hem millorat la proposta de la Comissió, per exemple mitjançant el reforç de la lluita contra la pobresa energètica i el suport a les llars més vulnerables, impulsant el paper de les autoritats locals i la cooperació transfronterera i reforçant el principi de “no causar un dany significatiu” per a protegir el medi ambient. Hem aconseguit un bon equilibri entre les emergències energètica i climàtica».

Dragoș Pîslaru (Renew, Romania), coponent, va afirmar: «Avui oferim als nostres ciutadans eines per a fer front a l’hivern, amb projectes que ens faran menys dependents dels combustibles russos. Invertim en el nostre continent per a fer-lo més sostenible i verd per a les properes generacions. Guiats pel principi de solidaritat, vam impulsar el Mecanisme de recuperació i Resiliència fa dos anys. Ara el complementem amb REPowerEU permetent als governs millorar els plans de recuperació mitjançant la inversió en energia més eficient, abordant la pobresa energètica i amb recursos per a l’energia verda».

Propers passos

El ple confirma avui el mandat negociador del Parlament per a les discussions amb els governs de la UE sobre la formulació definitiva del text legislatiu.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.