Esmorzars alcaldes.eu – “Eleccions municipals 2023 – El resultat”

0
2955

………………………………………………………………

9 de juny de 2023
9:30 hores
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Barcelona

Per assistir al col·loqui és necessari inscriure’s prèviament

Confirmacions per estricte ordre d’arribada

Persona de contacte: Silvia Niñerola / Sílvia Sánchez
esmorzars@alcaldes.eu
Tel: 93 339 08 12 / 667 665 866

Ponents confirmats

  • Hble. Sr. Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar (2007-2017), president de l’ACM (2011-2018), conseller d’Interior (2018-2020)
  • Sr. Iu Forn, director ACN
  • Sr. Ferran Espada, director Públic
  • Sra. Anna Serrano, El Punt Avui
  • Sr. Ferran Casas, subdirector de Nació Digital
  • Sra. Txell Pauné, Cap de secció Barcelona El Periódico
  • Sr. David Espinós, expert en comunicació política
  • Sr. Ramon Torrents, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC)

Els comicis del passat 28 de maig van portar certesa i claredat al sentit que tindrà la política als municipis de tot el país. Però també va deixar-nos algunes inquietuds de futur, especialment allà on les majories no són prou clares. Pactes, aliances o alternances es poden produir en aquests dies posteriors a les eleccions, ja sigui en grans ciutats com en petites poblacions.

Són incerteses que caldrà resoldre a la llum de la proximitat de les eleccions al Congrés dels Diputats i del tacticisme que fan servir els grans partits, en clau nacional o estatal. La pregunta de si aquesta “gran política” contaminarà o no els processos de formació de governs municipals sobrevola l’escenari posterior al 28-M.

Les eleccions també han deixat municipis que han optat per candidatures independents, no alineades amb els missatges dels grans partits, i que busquen una gestió propera dels seus problemes i necessitats. De quina manera pactaran amb els grans partits? I amb els altres municipis de les rodalies?

Finalment, no cal oblidar els grans reptes del moment: ambientals, amb la sequera i la gestió de l’aigua; econòmics, amb una gran crisi i la inflació de preus; tecnològics i socials, amb necessitats educatives, d’ocupació i vivenda per als nostres conciutadans… Sens dubte, tensions que poden marcar el funcionament del mandat 2023-27. De quina manera estan preparades les alcaldies per fer-hi front?

Acabada la primera de les campanyes electorals d’un any molt actiu, en quant a votacions, alcaldes.eu vol analitzar les conseqüències dels resultats de les eleccions del 28-M. I, per fer-ho, ens agradarà comptar amb persones expertes que ofereixin visions complementàries i exploratòries del que ha passat i, també, del que pot passar a partir d’ara.

Quina és la valoració general per part dels experts (periodistes, polítics, acadèmics…), dels resultats de les eleccions municipals?

En quina clau cal llegir els resultats d’aquestes eleccions, en relació a les eleccions al Congrés dels Diputats del mes de juliol?

Els pactes de govern: la política municipal seguirà generant “estranys companys de llit”?

La clivella entre “dretes i esquerres”: segueix vigent?

S’esperen grans majories o pactes complexos als ajuntaments?

Les llistes independents: quin resultat han obtingut i quin paper poden tenir en el futur?

Es pot endevinar algun canvi en el model de relació entre Barcelona i les altres àrees del país?

Objectiu

El col·loqui ajudarà a discutir les claus explicatives de les eleccions del 28-M i tractarà d’anticipar tendències rellevants per als propers mesos.

veure folletó

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a promoure el debat sobre l’àmbit municipal i a oferir entrevistes i perfils als seus gestors. Un aparador informatiu
que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb
les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.