La lluita contra la pobresa energètica: polítiques públiques i bones pràctiques a tota la UE

0
758

Com atenen les institucions europees i nacionals a les persones vulnerables? En què difereixen les concepcions del benestar, la pobresa i el suport social als països europeus? I quines estratègies hi ha per abordar alhora la pobresa energètica i els problemes de salut?

El projecte WELLBASED, finançat per la UE, aborda aquestes qüestions en un informe sobre polítiques públiques i intervencions per reduir la pobresa energètica. Tindràs una idea de com s’estan dissenyant les polítiques i les mesures tant a nivell de la UE com nacional.

A més, la publicació inclou exemples de l’ampli ventall d’intervencions en matèria de pobresa energètica, des d’un suport personalitzat a la llar (auditories energètiques, ajuts per a factures d’energia, instal·lacions i aparells…) fins a obligacions per a les empreses subministradores d’energia com les normes d’informació i transparència o La prohibició de la desconnexió d’energia durant l’hivern.

Com implicar els consumidors pobres i vulnerables energèticament en la transició energètica?

El grup de treball de Transició Justa de la Comissió Europea, liderat per Energy Cities en la preparació del Fòrum Ciutadans de l’Energia 2021, va resumir el seu treball en un informe públic que destaca la importància de permetre l’accés al consum i la producció de FER per als ciutadans vulnerables. Paral·lelament, les mesures d’eficiència energètica i, en particular, les onades massives de renovació són essencials per empoderar i treure els ciutadans de la pobresa energètica. Aquests ciutadans vulnerables han de poder participar en la transició energètica, la seva governança i aprofitar les seves oportunitats. Cal donar-los els mitjans per fer-ho, especialment a través de mesures d’educació energètica popular.

Aquest informe també proposa una sèrie no exhaustiva de mesures innovadores com ara: crear un banc solar solidari, oferir pautes d’alfabetització i empoderament energètic, orientar l’habitatge social, fomentar el desenvolupament de FER en espais no utilitzats per beneficiar les comunitats vulnerables del voltant.

Descarrega els dos informes en aquest enllaç.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.