27.11.20 – CATALUNYA  • Catalunya

Mesures urgents de caràcter administratiu, tributari i de control financer

0
207

Les darreres circumstàncies provocades per la pandèmia de la COVID-19 i el context generat s’han traduït en la necessitat d’adoptar mesures extraordinàries per part del Govern amb l’adopció de diversos decrets llei, que cal ampliar amb l’aprovació d’un nou Decret llei que aprovi mesures de caràcter administratiu, tributari i de control financer (Decret llei 46/2020, de 24 de novembre, publicat al DOGC numero 8281, de 26 de novembre)


Control financer. Foto: FMC.

El DLL s’estructura en tres capítols: un capítol 1 amb mesures en matèria administrativa, un capítol 2 amb mesures tributàries i un capítol 3 amb mesures en matèria de la funció interventora.

Conté cinc articles, així com dues disposicions addicionals i una disposició final d’entrada en vigor immediata.
• El capítol 1 té 3 articles. L’article 1 regula el règim jurídic dels ajuts extraordinaris. A aquest efecte, a l’apartat 1, respecte de la regulació actual del procediment de concessió d’ajuts, incorpora un tràmit potestatiu previ quan es tracti de la concessió d’ajuts en situacions de caràcter excepcional, com els que es requereixen en la situació actual de pandèmia originada per la COVID-19 i que tenen com a característica primordial el fet de tenir un nombre de potencials beneficiaris molt rellevant. Per definir amb claredat els termes en els quals s’ha de produir l’ajut, resulta igualment necessari que l’administració disposi de les dades que siguin rellevants per a la definició de les bases de la respectiva convocatòria. En atenció a aquesta circumstància, no es modifica el règim actualment vigent, que consisteix en l’aprovació d’unes bases de la convocatòria i una convocatòria posterior, i s’estableix la possibilitat que amb caràcter previ a la publicació d’aquestes l’òrgan convocant, que serà el competent en atenció a la naturalesa de l’ajut, pugui publicar una ordre en la qual obri, respecte de les persones que puguin tenir el caràcter de beneficiaris de la línia d’ajuts que es pretén atorgar i que compleixin els requisits mínims que l’ordre estableixi, un termini no superior a 15 dies naturals per inscriure’s amb caràcter previ a la publicació. Això permetrà a les persones inscrites, una vegada publicada la convocatòria i sense cap altre tipus d’actuació, tenir el caràcter de sol·licitants de l’ajut, que percebran si a més compleixen els requisits establerts a la convocatòria. D’altra banda, l’apartat 2 preveu que es pugui crear amb caràcter permanent un registre de tractament de les dades obtingudes en ocasió dels procediments de concessió d’ajuts extraordinaris gestionats pel departament competent per raó de la naturalesa de l’ajut..
L’article 2 regula la verificació dels requisits exigits a les bases reguladores i les convocatòries dels ajuts mentre duri la pandèmia de la COVID-19 i els seus efectes dins del context de les diferents mesures preses durant la pandèmia. En aquest sentit, es considera procedent simplificar les fases del procediment dels ajuts que es concedeixin en atenció a la concurrència d’una determinada situació en el perceptor. D’acord amb això, s’estableix l’ús de la declaració responsable per acreditar els requisits per ser beneficiari de l’ajut i l’ús d’un pla de verificació que ha d’aprovar l’òrgan concedent quant a la verificació de la justificació de l’estat, situació o fet en què es trobi o suporti la persona sol·licitant de l’ajut.
Finalment, en relació amb la mesura administrativa en l’àmbit de la regulació del joc, l’article 3 suspèn els terminis de caducitat de les autoritzacions d’emplaçament i dels permisos d’explotació de màquines recreatives de tipus B instal·lades en establiments d’hostaleria i assimilats, així com també de la inscripció de les empreses operadores de màquines recreatives fins al 30 de juny del 2021.
• En el capítol 2, s’aprova una mesura tributària en l’àmbit de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Com una mesura més de suport al sector de l’hostaleria i de la restauració, a l’article 4 s’estableix una bonificació en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses de les concessions administratives o actes administratius equiparables que atorguin l’aprofitament privatiu del domini públic per al seu ús com a terrassa, meritats entre l’1 de gener del 2020 i el 31 de desembre de 2021. La mateixa bonificació resulta aplicable en les concessions administratives o actes administratius equiparables subjectes a l’impost que autoritzin la venda de mercaderies i prestació de serveis mitjançant estructures o parades desmuntables o vehicles botiga en el territori de Catalunya, sector afectat també per la crisi derivada de la pandèmia.
• En el capítol 3, sobre mesures en matèria de la funció interventora, es regula, en l’article 5, la modalitat de control posterior de la Intervenció General. La Intervenció General, en determinats supòsits i amb caràcter excepcional, per les característiques i la naturalesa de les operacions o pels resultats dels controls que hagi efectuat, pot determinar l’aplicació de la modalitat de control posterior, per matèries o fases d’un procediment, a qualsevol entitat de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic.
• La disposició addicional primera introdueix una mesura que consisteix en la verificació per part de la Intervenció General dels contractes d’emergència i els pagaments per avançat formalitzats durant l’exercici 2020 dins del context de la pandèmia de la COVID-19. L’estat d’alarma ha resultat prorrogat en diverses ocasions i l’habilitació per formalitzar contractes tramitats per emergència ha continuat vigent ateses les necessitats generades pel context provocat per la COVID-19, motiu pel qual esdevé necessari reforçar els controls establerts fins al moment i, per una banda, modificar l’abast material de les verificacions ampliant-lo als contractes d’emergència i, per una altra banda, modificar l’abast temporal de les verificacions esmentades incloent tot l’any natural 2020. D’aquesta manera, la verificació de les actuacions s’efectuarà durant el primer trimestre de 2021 i es publicarà al web del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda a partir d’aquest termini.
• La disposició addicional segona regula l’habilitació, per un període màxim de quatre anys, de personal d’altres escales i cossos de funcionaris per a la realització de les funcions pròpies del cos d’intervenció de la Generalitat de Catalunya i estableix el mecanisme necessari per a aquesta adaptació en els recursos humans de control intern.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.