Catalunya i les Illes Balears entre les 118 regions i municipis que s’uneixen a la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic

0
1162

En formaran part un total de 16 regions, províncies i municipis espanyols. En formaran part un total de 16 regions, províncies i municipis espanyols

la Comissió Europea ha anunciat el primer grup de 118 regions i municipis que participaran en la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic, l’anomenada Missió Adaptació, que donarà suport al Pacte Verd Europeu i a l’Estratègia d’adaptació al canvi climàtic de la UE.


Aquestes regions i municipis signaran la Carta de la Missió avui en el primer Fòrum de la Missió de la UE per a l’adaptació al canvi climàtic del Comitè de les Regions. Disset altres empreses privades, centres de serveis , xarxes de recerca i grups d’acció local que treballen per millorar la resiliència climàtica subscriuran la Carta i obtindran la condició d’amics de la Missió. Els 118 signants provenen de divuit estats membres i hi ha sis parts més procedents de països associats o potencialment associats amb Horitzó Europa, el programa de recerca i innovació de la UE.


Des d’onades de calor mortals i sequeres devastadores fins a incendis forestals i costes en retrocés per la pujada del nivell del mar, el canvi climàtic ja passa factura a Europa i a tot el món. Afecta no només el medi natural i l’economia sinó també la salut dels europeus. Els fenòmens meteorològics i climàtics extrems són més freqüents i més greus, per la qual cosa cal que accelerem la recerca de solucions que reforcin la resiliència climàtica. La Missió Adaptació té l’objectiu de donar suport a almenys 150 regions i municipis per accelerar la transformació que els permeti assolir la resiliència climàtica com a tard l’any 2030. Ajudarà aquestes regions i municipis a entendre, anticipar i gestionar més bé els riscos climàtics, així com a desenvolupar solucions innovadores per augmentar la resiliència.

La Missió Adaptació rebrà 370 milions d’euros de finançament d’Horitzó Europa per al període 2021-23. Les accions de recerca i innovació se centraran en la reconstrucció de zones afectades per fenòmens meteorològics extrems, la recuperació de zones inundables, l’agricultura vertical, prototipus de models d’assegurances o la creació d’una ciutat «perfectament adaptada» que estigui preparada per resistir una tempesta o una onada de calor. També hi ha la possibilitat de generar iniciatives conjuntes amb altres programes i missions de la UE. La Missió, a més, ofereix oportunitats de treball en xarxa, intercanvi de bones pràctiques entre regions i ens locals i ajuda per implicar la ciutadania.


La Comissió i el Comitè de les Regions animen altres candidats de tots els estats membres a subscriure la carta. Això permetrà que les mesures d’adaptació tinguin la màxima implantació possible a Europa i obrirà el camí cap a un futur resilient al clima.

Declaracions dels membres de la Comissió i del Comitè de les Regions

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «Si bé les negociacions sobre el clima es fan a nivell mundial i bona part de la nostra legislació és europea, els canvis que necessitem sobre el terreny són de caire local: es produeixen ciutat a ciutat, barri a barri, carrer a carrer. El canvi només es produirà si els canvis van de baix a dalt. Tant si es tracta de fer més verd l’espai públic com si de desenvolupar sistemes de retenció d’aigua o d’aïllar habitatges, les ciutats i les regions ja estan desenvolupant idees innovadores per adaptar-se al canvi climàtic. Les més de cent regions i comunitats de la Missió Adaptació seran autèntiques pioneres i demostraran a milions d’europeus que un futur verd, net i saludable és possible per a tothom».


La comissària d’Innovació i Recerca, Mariya Gabriel, ha declarat: «La Missió posarà les regions i els municipis al capdavant de la innovació en la transició d’Europa per esdevenir un continent més resilient. Quan s’uneixen a la Missió, accedeixen a tot el potencial de recerca i innovació i acceleren la transferència a la societat de les solucions desenvolupades».

El vicepresident primer del Comitè Europeu de les Regions, Vasco Alves Cordeiro, ha declarat: «Les regions d’Europa estan patint els efectes de la crisi climàtica. Des de l’augment del nivell del mar fins a inundacions o onades de calor, treballem per trobar solucions que puguin ajudar a protegir les persones i salvar la natura. Unir-se a aquesta missió permetrà a més de cent regions i comunitats d’agafar el timó i mostrar com podem aportar resultats a través de l’acció local pel clima».

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.