Un finançament “no convencional” dóna suport a les inversions de les ciutats signants del Pacte

0
85

Com finançar les inversions en energia sostenible a les ciutats era la qüestió en joc en el Pacte del taller d’alcaldes al Comitè de les Regions a Brussel · les. En temps de retallades pressupostàries agudes, la majoria de ciutats europees estan lluitant per finançar projectes d’energia. “Fons per al clima” locals, cooperatives d’energia i les associacions públic-privades semblen ser part de la solució per superar restriccions financeres, com es demostra a través d’un gran nombre d’exemples.
 
L’esdeveniment, organitzat conjuntament per l’Oficina del Pacte dels Alcaldes i el Comitè de les Regions, va reunir un grup de representants de les institucions europees i les autoritats de la ciutat per discutir les oportunitats de finançament per a l’Aliança d’Alcaldes signants dins del proper marc financer plurianual 2014-2020 . El president del Comitè de les Regions, Ramón Luis Valcárcel Siso, va donar un apassionat discurs sobre la necessitat d’adaptar millor els objectius amb accions, lloant l’actuació de les ciutats signants del Pacte en un moment en què molts dels polítics “visteixen” credencials verds, però no cumpleixen les seves promeses. Va reconèixer el Pacte dels Alcaldes com “un vehicle mitjançant el qual les autoritats locals demostren que les polítiques europees s’estan duent a terme per servir als ciutadans”.
 
Funcionaris de la Comissió Europea insta les ciutats i regions per enfortir la col · laboració amb el sector privat augmentant l’efecte multiplicador dels fons europeus. Van fer una crida a les autoritats locals per passar d’una cultura de donació d’un enfocament mixt que combini el finançament europeu i les inversions privades: “els fons europeus no seran suficients per cobrir tots els reptes d’Europa. Aquesta és la raó per la qual la inversió privada, amb un termini d’amortització de 10 a 15 anys, ha d’estar privilegiada”, va dir Adam Szolyak de la Direcció General d’Energia.
 
Catarina Freitas de la ciutat d’Almada a Portugal, està d’acord amb aquest enfocament. Davant importants retallades pressupostàries, la ciutat portuguesa ha desenvolupat un enfocament híbrid per finançar els seus projectes d’energia sostenible a nivell local.
 
Mentre que els fons europeus han estat privilegiats per a la compra d’equips, el finançament d’estudis de viabilitat o projectes de demostració, les noves fonts de finançament s’han creat a nivell local. És el cas de la “Almada Menys Fons de Carboni”, iniciat el 2009, que interioritza l’estalvi d’emissions de CO2 de l’any anterior, que es torni a invertir en estalvi d’energia de les activitats en diferents camps com la il · luminació, la mobilitat o l’eficiència energètica en els edificis.
 
La província de Limburg, a Bèlgica, també està convençuda de la importància de la diversificació de les oportunitats de finançament. De moment, dues cooperatives d’inversió estan al seu lloc a la província, que aspira a convertir-se en carboni neutral per a l’any 2020. El “Fons Climàtic Limburgo” inverteix en projectes locals de clima-agradable que garanteixin un dividend anual d’un 1% més alt que el rendiment d’un compte d’estalvi de tots els limburgueses que participen en el fons. 
 
“Limburgo Windt”, una empresa pública on els 44 municipis de la província són els accionistes, ha invertit en 90 aerogeneradors que proporcionen totes les cases de la Província amb l’energia neta.


*A text from the ‘Covenant of Mayors’

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.