El president Aragonès i la consellera Vilagrà dirigint-se a la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno)

Gavà • Baix Llobregat 

 El projecte Gàvius presenta els prototips per una tramitació més fàcil i ràpida dels ajuts socials 

0
1136

 . Les proves suposen un pas endavant decisiu en el desenvolupament del projecte, que està finançat per la Unió Europea i es basa en l’ús de dades i la intel·ligència artificial 

. S’han donat a conèixer en un acte de tancament del projecte europeu on s’han presentat els principals resultats amb la presència dels socis participants i representants institucionals 

Gàvius és un projecte europeu subvencionat per la línia Urban Innovative Actions (UIA) que sorgeix a partir de la voluntat d’aconseguir una administració pública proactiva, propera a la ciutadania i que ofereixi els seus serveis d’una forma fàcil i entenedora. 

Gràcies a Gàvius, a partir d’un assistent intel·ligent virtual, l’administració local facilitarà informació als ciutadans i les ciutadanes dels ajuts socials que poden ser del seu interès i que tenen al seu abast, fent un ús innovador de les dades i amb plena protecció de la seva privacitat. 

Després de 3 anys i mig de treball, els 8 socis estratègics de Gàvius (Ajuntament de Gavà, Ajuntament de Mataró, Consorci AOC, UPC, CIMNE, Inetum, EY i XNET) han presentat els principals resultats del projecte a la Unió de Cooperadors de Gavà. S’han complert així els terminis establerts en el procés de desenvolupament d’un projecte complex, no només pel desenvolupament tècnic i col·laboratiu, sinó pels requisits legals establers per garantir la privacitat de les persones usuàries. 

El contingut central de l’acte ha consistit a fer un repàs de la feina feta, plena de reptes innovadors, associats als aspectes legals, tecnològics i ètics del projecte, però especialment s’ha centrat en la presentació dels tres aplicatius pilots dissenyats en el marc del projecte. 

Gàvius és una eina pensada perquè la ciutadania conegui els ajuts socials municipals que té a l’abast, però també està adreçada als treballadors municipals i als gestors dels ajuntaments. Cadascú disposarà del seu espai a Gàvius, en el cas dels ciutadans per conèixer tota la informació disponible sobre els ajuts i tramitar-la, en el cas dels treballadors per poder oferir un servei ràpid i eficient a la ciutadania, i en el cas dels gestors els ajudarà en la presa de decisions a partir de la bona interpretació de les dades. 

Per a l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, “Gàvius ens permetrà ajudar més i millor. D’aquí que haguem abocat molts esforços per fer una eina intuïtiva i fàcil d’utilitzar per part de la ciutadania. Ens hem posat a la pell de les persones que la faran servir, una empatia necessària en tots els treballs de desenvolupament tecnològic”

Badia ha afegit que “els reptes són molts i s’ha treballat amb una sensibilitat màxima amb la voluntat d’apropar aquesta tecnologia als veïns i veïnes de Gavà i Mataró, ciutats que hem liderat aquest projecte, i ser un exemple de gestió social per a altres municipis”. 

En la presentació de l’assistent virtual s’ha destacat, per una banda, el seu vessant innovador, ja que és un projecte pioner en l’administració local. I per l’altra, s’ha posat en relleu la importància de la participació ciutadana. Tant en les sessions de cocreació de l’eina, com a les proves pilot, la ciutadania ha ajudat a dissenyar l’assistent a mida de les seves necessitats i preferències. També s’ha volgut destacar el component ètic en el qual s’ha treballat per ser totalment respectuosos amb les dades i la privacitat de les persones. 

A l’acte ha assistit com a ciutat europea convidada Växjo (Suècia), que ha presentat el seu projecte DIACCESS. Aquest projecte forma part de la mateixa convocatòria de la UIA que Gàvius i està centrat en l’acceleració digital per a ciutats mitjanes sostenibles. 

El projecte Gàvius finalitza amb la presentació d’aquests tres pilots. Durant 2023 continuarà amb la seva implantació definitiva als ajuntaments socis, amb la millora dels aplicatius i amb la transferència del model cap a altres administracions interessades. 

Es pot veure la gravació de l’acte en aquest enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=MRQmekUIDx0

Font: Ajuntament de Gavà

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.