El Barcelona Supercomputing Center coordina un projecte internacional de lluita contra el càncer finançat per la UE

0
133

EUCANCan permet a diferents hospitals, centres d’investigació i experts de diferents països europeus i el Canadà compartir dades de diferents tipus de càncer per a la recerca biomèdica.
 
Aquest dilluns ha tingut lloc a Barcelona la trobada que representa el tret de sortida al projecte EUCANCan, que té per objectiu la reutilització de dades genòmiques relacionades amb diferents tipus de càncer per a la recerca biomèdica. El projecte, finançat per la Comissió Europea i pel Canadian Institute of Health research, compta amb la participació d’hospitals, centres de recerca i experts en dret de França, Alemanya, Holanda, Espanya i el Canadà.
 
A més del Barcelona Supercomputing Centre (BSC), que coordina el projecte, hi ha quatre centres catalans més que hi participen: el Centre per a la Regulació Genòmica, l’Institut Català d’Oncologia, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer i l’Institut de Recerca Oncològica Vall d’Hebron.
 
El passat mes de gener la Global Alliance for Genomics and Healt va atorgar EUCANCan la qualificació de projecte de referència, fet que permet establir el marc legal i els estàndards tècnics necessaris per compartir dades genòmiques de forma responsable i d’acord amb els Drets Humans.
 
Millorar l’eficiència en l’ús de les dades per a la investigació oncològica
 
El volum de dades genòmiques relacionades amb el càncer ha crescut de forma exponencial durant els darrers anys, però sense una coordinació entre centres, l’acumulació massiva de dades no ha comportat, fins avui dia, nous descobriments. Precisament per aquest motiu, l’EUCANCan pretén acabar amb aquestes dinàmiques a partir de l’homogeneïtzació i l’estandardització de les bases de dades dels centres que participen en el projecte, així com l’establiment de mètodes i processos que permetin fer un ús més eficient de les dades.
 
Està previst que durant els primers quatre anys del projecte es processin i proporcionin a la comunitat científica entre 30.000 i 35.000 mostres de pacients de diferents classes de càncer provinents dels diferents centres involucrats en el projecte.
 
El BSC ja ha demostrat les grans oportunitats que pot oferir la reutilització massiva de dades: tal com van demostrar a un article publicat a ‘Nature Communications’, van ser capaços d’identificar nous marcadors genètics de la diabetis de tipus 2 a partir de l’anàlisi de dades genètiques provinents de cinc bases de dades públiques.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.