David Espinós: “La pràctica totalitat de les crisis ens les auto generem nosaltres, per tant són evitables”

0
339

ESPECIAL CURS MÀRQUETING PER A CANDIDATURES MUNICIPALS. David Espinós, Assessor de comunicació, especialitzat en prevenció i gestió de crisis. Cofundador de Khimera.

David Espinós es consultor en comunicació i soci fundador de la firma Khimera, Comunicació i Mediació. Especialitzat en prevenció i gestió de crisis, i en habilitats per parlar en públic, és autor del llibre “Dar la cara es la clave. Cómo comunicar sin miedo en situaciones de crisis”. Es professor de comunicació estratègica i crisi a postgraus d’ESADE, UPF, UPC i col·legis professionals.

Juntament amb José Ángel Abancens, en el segon dia del curs tractarà sobre la “Creació de la marca, relació amb els mitjans i comunicació de crisi”. En David ens explica els continguts de la seva classe.

En què consisteix la teva aportació al curs?

En una campanya electoral tots els petits detalls tenen un paper determinant i poden condicionar el resultat final. Abordarem la prevenció i la gestió de crisis i la relació amb els mitjans de comunicació, que són dos aspectes molt rellevants.

“En una campanya electoral tots els petits detalls tenen un paper determinant i poden condicionar el resultat final”

Evitar les crisis i gestionar-les bé, en cas que passin, és clau perquè l’estratègia electoral que hàgim definit no se’n vagi en orris. Un “incendi” mal gestionat pot ser molt perjudicial i tenir efectes molt negatius. Per això és tan important treballar en la prevenció i, si es produeix la crisi, actuar de manera proactiva, ètica i transparent.

Un altre aspecte bàsic és la relació amb els mitjans per part dels responsables de comunicació i els polítics. Com establir una relació de respecte i confiança? Què fer quan hi ha informació que sota el nostre de vista no s’ajusta a la realitat? Quin tracte ha de tenir el candidat amb els periodistes? Establir una bona connexió amb els periodistes és fonamental. I com m’agrada dir, els mitjans ens tractaran en temps de crisi com nosaltres els haguem tractat en temps de calma.

Els mitjans ens tractaran en temps de crisi com nosaltres els haguem tractat en temps de calma.”

Per què és important que els candidats accedeixin a aquestes eines i recursos?

Com se sol dir “vivim en campanya permanent” i a mi m’agrada afegir i “també vivim en perill de crisi permanent”. Qualsevol error, sortida de to, mala praxis agafa una volada superlativa amb les xarxes i els mitjans de comunicació. És bàsic treballar en una comunicació preventiva, no només amb el candidat si no amb tot l’equip de la candidatura. Cal tenir present que la pràctica totalitat de les crisis ens les auto generem nosaltres, per tant serien evitables. 

“La pràctica totalitat de les crisis ens les auto generem nosaltres, per tant són evitables”.

I si es produeixen serà determinant tenir la valentia per afrontar-les, assumir responsabilitats i donar la cara. Una crisi ben gestionada perdura menys en el temps i té menys afectació en la nostra reputació. I per tant, se’ns poden escapar molts menys vots, que si fem una mala gestió de la crisi. 

“Qualsevol error, sortida de to, mala praxis agafa una volada superlativa amb les xarxes i els mitjans de comunicació. És bàsic treballar en una comunicació preventiva

Com d’important és gestionar la relació amb els mitjans en una campanya electoral?

Saber gestionar la relació amb els mitjans tant en els períodes de prevenció com en els de crisi és bàsic. Sovint la tendència és posar barreres i practicar l’opacitat, quan el que hem de fer és tot el contrari ser transparents i facilitar-los la feina. Això costa de posar-ho en pràctica, però l’experiència ens diu que és el millor camí. 

Una mala gestió d’una crisi en mig d’una campanya pot deixar molt tocada la candidatura i pot generar un punt d’inflexió molt negatiu. O directament, la pot deixar fora de combat. A més, els rivals polítics l’aprofitaran i perdrem la iniciativa. És imprescindible ser molts conscients de la importància de treballar de forma adequada i ser molt curosos amb què diem i com ho diem, especialment a les xarxes.

Quines habilitats obtindrà qui participi en la teva sessió?

Intentarem incidir molt en la presa de consciència de determinats aspectes dels que hem comentat i posar en valor la transparència, l’assumpció de responsabilitats, la valentia, la capacitat d’escolta, l’assertivitat. Els candidats que millor dominen tots els àmbits de la comunicació, que són molts i diferents, més opcions tenen de connectar millor amb la ciutadania i d’inspirar confiança.  

En David Espinós impartirà la classe el 8 d’octubre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.