COP15: acord mundial històric per a la natura i les persones

0
1555

El passat 29 de desembre, a la conferència de les Nacions Unides sobre la biodiversitat COP15 a Mont-real, Canadà, la UE es va unir a 195 països en l’històric marc mundial de biodiversitat de Kunming-Montreal. Aquest marc conté objectius i metes globals que tenen com a objectiu protegir i restaurar la natura per a les generacions actuals i futures, garantir-ne un ús sostenible i estimular les inversions per a una economia global verda. Juntament amb l’Acord de París sobre el clima, obre el camí cap a un món climàticament neutre, positiu per a la natura i resilient l’any 2050.

L’acord és un marc sòlid amb objectius i metes clars i mesurables, amb un seguiment complet, informes i acords de revisió per fer un seguiment del progrés complementat per un paquet sòlid de mobilització de recursos.

Més de la meitat del PIB mundial depèn dels serveis dels ecosistemes. El 70% de les persones més vulnerables del món depenen directament de les espècies salvatges. L’acord Kunming-Montreal accelerarà polítiques ambicioses arreu del món i mobilitzarà el finançament per a la biodiversitat de totes les fonts: 200.000 milions de dòlars anuals l’any 2030. Compromeix la comunitat mundial amb accions per protegir i restaurar la natura i eliminar la contaminació, com les que són part del Pacte Verd Europeu. Això garantirà que la natura continuï mantenint societats, economies i comunitats durant les properes dècades.

Objectius i metes per a una acció ambiciosa per al 2030 i el 2050

L’acord de biodiversitat Kunming-Montreal inclou objectius globals clau per:

  • Restaurar un 30% dels ecosistemes degradats a nivell mundial (a la terra i al mar) per al 2030
    Conservar i gestionar el 30% de les àrees (terrestres, aigües continentals i costaneres i marines) per al 2030
  • Aturar l’extinció d’espècies conegudes i, l’any 2050, reduir deu vegades el risc i la taxa d’extinció de totes les espècies (incloses les desconegudes)
  • Reduir el risc dels pesticides en almenys un 50% per al 2030
  • Reduir els nutrients perduts al medi ambient en almenys un 50% l’any 2030
  • Reduir els riscos de contaminació i els impactes negatius de la contaminació de totes les fonts per al 2030 a nivells que no siguin perjudicials per a la biodiversitat i les funcions dels ecosistemes.
  • Reduir la petjada global del consum per al 2030, inclòs reduint significativament el consum excessiu i la generació de residus i reduint a la meitat el malbaratament alimentari
  • Gestionar de manera sostenible les àrees d’agricultura, aqüicultura, pesca i silvicultura i augmentar substancialment l’agroecologia i altres pràctiques favorables a la biodiversitat.
  • Afrontar el canvi climàtic mitjançant solucions basades en la natura
  • Reduir la taxa d’introducció i establiment d’espècies exòtiques invasores en almenys un 50% l’any 2030
  • Garantir l’ús i el comerç segurs, legals i sostenibles d’espècies salvatges per al 2030
  • Enverdir els espais urbans.

Mobilitzar les finances i permetre que les empreses assumeixin la responsabilitat de la biodiversitat

L’acord augmentarà significativament la mobilització de finançament per a la biodiversitat de totes les fonts, nacionals i internacionals, tant públiques com privades, mobilitzant almenys 200.000 milions de dòlars anuals per al 2030. Crearà incentius per a fonts nacionals i internacionals, inclosa la inversió empresarial.

També aborda les subvencions perjudicials per a la biodiversitat, amb el compromís d’identificar per a l’any 2025 i eliminar per a l’any 2030 un total d’almenys 500.000 milions de dòlars anuals.

Com a part de l’acord, la UE va subscriure un paquet de solidaritat internacional, especialment per als països més vulnerables i amb més biodiversitat. El nou Fons Marc Mundial per a la Biodiversitat establert en el marc del Fons per al Medi Ambient Mundial estarà obert al finançament de totes les fonts.

En un pas important per millorar l’acció empresarial sobre la biodiversitat, les empreses grans i transnacionals i les institucions financeres hauran de supervisar, avaluar i divulgar regularment els riscos, dependències i impactes sobre la biodiversitat; i proporcionar informació als consumidors per promoure el consum sostenible.

El compromís de la UE crea un espai per a l’acord

La unitat i el lideratge europeus van ser essencials durant els quatre anys de les negociacions. A Mont-real, l’equip de negociació de la UE, encapçalat pel comissari Sinkevičius, juntament amb els Estats membres de la UE, coordinat per la Presidència del Consell Txec, va aconseguir crear l’espai i impulsar l’ambició paral·lelament al progrés en matèria de finances.

L’acord suposa un impuls important per al multilateralisme, en un moment en què la solidaritat i la cooperació globals són més necessàries que mai.

Propers passos

A mesura que han conclòs les negociacions del nou acord, és hora que tots els països implementin el marc mitjançant l’acció nacional i internacional.

Abans de la propera COP del 2024, tots els països han de preparar estratègies i plans d’acció nacionals de biodiversitat actualitzats, així com estratègies nacionals de finançament de la biodiversitat. Les properes COP consideraran si l’impacte acumulat de les accions nacionals és suficient per assolir els objectius i fites globals per al 2030 i el 2050.

Paral·lelament a l’acció política, els països i les institucions financeres multilaterals treballaran ara per iniciar ràpidament la mobilització de finançament.

El Pacte Verd Europeu posa Europa al capdavant d’aquesta transformació econòmica global. Les nostres propostes, com la llei aprovada recentment sobre cadenes de subministrament lliures de desforestació i el treball addicional per eliminar la contaminació, impulsaran el nostre lliurament de l’acord Kunming-Montreal.

Antecedents

Mantenir la natura sana, ecologitzar les nostres ciutats i mantenir l’enorme diversitat de vida al nostre planeta són essencials per al nostre futur. La natura neteja la nostra aigua, ens proporciona aliments nutritius, ens protegeix de les inundacions i ajuda a mitigar el canvi climàtic.

A la COP 15 de Mont-real, la UE va formar aliances i iniciatives per ajudar a oferir el Marc Global de Biodiversitat sobre el terreny. Juntament amb diversos estats membres i altres països, la UE va unir forces per augmentar significativament el finançament de la biodiversitat de totes les fonts. La UE també es va unir a iniciatives clau per ajudar els països socis a reforçar les capacitats i els coneixements per oferir el Marc global de la biodiversitat. Aquests inclouen l’Accelerator Partnership d’alta ambició per donar suport a la futura implementació del Marc Global de Biodiversitat, i el Servei de Suport al Coneixement Global per a la Biodiversitat, per ajudar els països a controlar el progrés en el compliment dels objectius de biodiversitat. La UE també va signar amb Guyana un acord sobre el comerç sostenible de fusta legal.

Per a més informació
Declaració del president von der Leyen sobre l’acord de biodiversitat Kunming-Montreal

La UE a la conferència sobre la biodiversitat de la COP15

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.